Кинези немају Фејсбук и Јутјуб, ал' ту је Веибо!

Осим што се спрема да постане водећа светска економска сила, Кина је и земља са највише корисника друштвених мрежа. Овај податак је још занимљивији ако знамо да најпопуларнијим светским друштвеним мрежама Кинези не могу да приступе!

Ако желите да побегнете од Фејсбука и Твитера, Кина је право место за вас. Овде им углавном не можете приступити, као ни Јутјубу. Због природе тих мрежа, односно садржаја које Велики кинески компјутерски зид не пропушта. Али, то не значи да сте побегли и од друштвених мрежа, напротив.

Кина има Веибо (Wеibо) - мрежу са више од 600 милиона корисника. Један од њих је и новинар српске редакције Међународног кинеског радија.

Шанг Чао-Саша каже да је његов посао да се бави Веибом сваког дана, да преводи вести с кинеског језика на српски и да их огласи на интернету. Напомиње да Веибо мрежа није резервисана само за Кинезе и да се може користити и у Србији, уколико се зна језик.

Запослени у компанија СИНА, која је креирала Веибо, не могу да говоре без дозволе врха корпорације иако имају много чиме да се похвале. СИНА је водећа интернет компанија у Кини када је утицај њених сајтова, блогова и микроблогова у питању.

Да су Фејсбук и Твитер ипак важни показује апликација која би требало да буде активна уочи Омладинске олимпијаде која ће се ове године одржати у Нанђингу. Кад виртуелно упалите бакљу то наравно можете да поделите на Веибу, а ако нисте у Кини и на Фејсбуку и Твитеру.  

Лина Чанг, менаџер за друштвене мреже Омладинских ОИ 2014. године каже да сакупљају информације у земљи и да ће онда њихово особље да преводи све на енглески и поставља на друштвене медије из Кине.

Не зна се хоће ли све друштвене мреже бити доступне током Олимпијских игара у том граду. Спортистима и новинарима који долазе остаје да се у Кини понашају као Кинези.

Када је распрострањеност интернета у питању, ту замерке нема. У Кини се увелико уводи широкопојасни интернет. У целој земљи биће доступан до 2020. године. Када је реч о великим градовима, ту је мобилна 4G мрежа свакодневица, њом је покривен цео Пекинг са својих 29 милиона становника.

Љубитељи паметних телефона који путују у Пекинг приметиће свуда бежичне мреже провајдера „Чајна мобајл“ и „Чајна уником“.

Они који се одлуче да склопе уговор с тим компанијама два гигабајта интернета могу да плаћају око 50 јуана, што је око 700 динара. Они који остају кратко, бесплатан интернет наћи ће у већини ресторана у туристичким зонама.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво