Јапанци желе да направе свемирску соларну фарму

Земља излазећег сунца жели да своје проблеме са енергијом преброди градњом огромне соларне фарме у свемиру. Енергија би се на Земљу пребацивала у виду микроталаса.

Соларна енергија није широко прихваћена, пре свега због неефикасних панела и високих трошкова њеног пребацивања у електричну. Али научници сматрају да би енергија добијена у свемиру могла да буде далеко исплативија.

Уколико јапанска агенција за истраживање успе у својој намери, сакупљање соларне енергије у свемиру могло би да постане стварност.

Јапанска агенција планира да направи комерцијални систем сакупљања соларне енергије снаге једног гигавата.

Сусуму Сасаки, јапански професор, потврдио је да агенција такође намерава да у токијском заливу направи острво дугачко три километра.

На острву ће бити постављено пет милијарди антена које ће микроталасну енергију претварати у електричну.

Микроталаси би били емитовани ка острву са неколико огромних соларних колектора који би се налазили 36.000 километара изнад Земље.

„И технолошки и социолошки фактори подстакла су наше напоре ка развијању тог система. Што се технологије тиче, најновији напредак у бежичном пребацивању омогућило нам је координисање антена како бисмо слали прецизне зраке преко великих раздаљина“, објашњава Сасаки.

Истовремено, повећана друштвена забринутост у вези са климатским променама додатно нас обавезује да тражимо алтернативе фосилним горивима у нуклеарној енергији.

Још један пројекат је направљен, а по њему би требало покрити Месечеву површину са соларним плочама, које би се простирале у дужини од 11.000 километара дуж Месечевог екватора.

Енергија би се затим такође микроталасима пребацивала у земље којима је потребна. Тај пројекат би сваке године могао да произведе 15 теравата струје.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво