Читај ми!

Насловна страна 2.000 пута мања од зрна соли!

Научници једне швајцарске лабораторије и америчког Aj-Би-Ема направили су најмању насловну страну часописа на свету, користећи ултраминијатурно длето како би створили тако малу слику да би 2.000 комада могло да стане на зрнце соли.

Користећи технологију сличну три-де штампању, швајцарски стручњаци су у полимеру изгравирали слику две панде, величине 11x14 микрометара (милионити део метра), која се прошлог месеца појавила на насловници часописа "National Geographic Kids".

„Моја идеја је била да учиним нешто попут резбарења камена, али да то буде у нано величини“, рекао је Урс Дериг, научник Aj-Би-Ема (IBM) у Швајцарској и један од проналазача машине.

Током гравирања, уређај, који није већи од кућног фрижидера, користи минијатурно длето са загревајућим силиконским врхом 100.000 пута мањим од врха зарезане оловке.

Ова технологија би могла да се примењује у производњи транзистора, као и у изради безбедносних нано ознака на новчаницама, пасошима и уметничким делима како би се спречило њихово фалсификовање, навели су истраживачи.

„То је налик три-де штампању, само на микроскопском нивоу. Са овом машином могуће је направити било коју структуру, али милион пута мању", рекао је за Ројтерс Феликс Холцнер, извршни директор компаније „Свислито“ (SwissLitho), која је развила ову технологију.

Ове машине, које коштају око 500.000 евра комад, засад се углавном користе као истраживачки алат.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи