Читај ми!

„Волмартов“ камион будућности

Флота од 6.000 „Волмартових“ камиона могла би у блиској будућности да поприми потпуно нови изглед. Нови камиони имају редизајнирану аеродинамичну кабину, приколицу од угљеничних влакана, а осмишљен је и нови хибридни погон.

Када имате највећу флоту комерцијалних камиона на свету, ефикасност вам и те како значи. Зато је „Волмарт“ развио камион радикалног дизајна како би смањио отпор ваздуха, а самим тим и потрошњу горива.

Камион је назван „Талас“ (WАVE - Walmart Advanced Vehicle Experience). Реч је о концепту који би могао представљати будућност теретног превоза, али велико је питање хоће ли заиста доћи на путеве.

Кабина камиона попримила је „свемирски“ облик, који је због свог ниског профила 20 одсто аеродинамичнији од класичних камиона.

Осим тога, вуче приколицу од угљеничних влакана, прву такву у свету. Кабина изнутра делује као кокпит модерног авиона, а возач је позициониран у средини и окружен мониторима. Позади има и удобан лежај за спавање.

Камион се креће на хибридни погон, а уз електрични ту је и мотор који може да користи дизел, плин или биодизел.

Упркос томе што није објављено колико нови камиони троше, само смањење потрошње због аеродинамичности могло „Волмарту“ да сачува много новца, пошто компанија има флоту од чак 6.000 камиона.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи