Читај ми!

„Фејсбук“ се „наоружава“ дроновима!

Највећа друштвена мрежа се укључила у трку са „Гуглом“ у омогућавању приступа интернету у свим деловима света – процуреле су информације о жељи „Фејсбука“ да купи „Titan Aerospace“, произвођача дронова који се крећу на соларну енергију.

Највећа друштвена мрежа на свету, Фејсбук, већ неко време жели да се укључи у програм спровођења интернет везе у све делове света. Прошле недеље су кренуле приче о могућој куповини компаније "Titan Aerospace", која је бави производњом дронова на соларни погон.

Дронови могу да понесу 130 килограма терета и због јединственог начина напајања могу годинама да буду ваздуху.

Жеља компаније „Фејсбука“ да купи "Titan Aerospace" испрва није била најјаснија, али су убрзо кренуле приче о томе да жели да омогући приступ интернету у деловима света где још није изграђена потребна инфраструктура на земљи.

То значи да је „Фејсбук“ укрстио рогове са „Гуглом“, који од 2011. године развија пројекат „Лун“ (Loon). Тај пројекат подразумева огроман број балона који се крећу у стратосфери.

Иако је у прошлости било неколико сличних пројеката, довођење интернет конекције у све делове света постало је могуће тек последњих година зато што за хватање сигнала на земљи више нису потребни гломазни уређаји.

„Дронови су далеко поузданији када је у питању брзо прелажење великих раздаљина“, истиче Крис Санц, директор компаније „Скајкеч“.

Према његовом мишљењу, велики балони су далеко спорији и много их је теже одржавати у ваздуху.

„Са друге стране, балони су далеко сигурнији. Једна од опасности свакако је евентуални пад дронова у насељено место. Са распоном крила од 60 метара и 180 килограма, могли би да направе поприличну штету у случају евентуалног пада“, истиче Санц.

Балони имају још једну предност. Већина суверених земаља неће благонаклоно гледати на то да на њиховом небу круже стотине дронова.

Стручњаци кажу да ће, разумљиво, шта год уђе у кинески ваздушни простор завршити на земљи.

Што се пројекта „Лун“ тиче, „Гуглови“ балони би се придружили броју од 70.000 оних који се већ налазе на небу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво