Читај ми!

Зашто последњи "Pagani Zonda R" кошта пет милиона?

Последњи, персонализовани примерак из лимитиране серије "Pagani Zonda R", тренутно изложен у Женеви, купца из Јапана коштаће чак пет милиона долара!

Хорасио Пагани, оснивач италијанске ауто-компаније "Pagani Automobili", вероватно „гаји“ неки фетиш према броју пет, сматра Мет Дејвис, новинар Јахуовог ауто-подсајта.

Јер, најчешће производи лимитиране серије од пет оригиналних возила. Ни новији модел, "Huayra", не одступа од тог правила.

Међутим, још је занимљивија прича о последњем, петом примерку, од бренда "Zonda" oпроштајне серије под називом "Zonda Revolution", oдносно, "Zonda R", прављеном за трке.   

Продаја ових хипераутомобила, како их описују по аутоблоговима, јер супераутомобил није довољно адекватан опис, почела је још 2009. године.

Последњи "R" биће до 16. марта изложен на Салону у Женеви. 

"Мercedes AMG" би-турбо 6.0-литарски "V-12" мотор, ексклузивно прављен за "Zonda R", развија чак 750 коњских снага и обртни моменат од 730 Nm.

Има 6-степени трансверзални и секвенцијални мењач који брзине мења за само 20 милисекунди.

A шасија од угљеничних влакана и титанијума чини да ауто тежи свега 1.070 килограма, што значи да је „лудачки“ брз – 375 километара на час максимално!

Od 0-100 km/h му треба само 2,5 секунде.

Међутим, правим „чудовиштем“ на стази га чине неки детаљи, попут новог, покретног аеро-крилца које се просторе целом ширином огромног задњег спојлера, и добро је за стварање сила потиска надоле које ће омогућити лакше избегавање банкина, или редукцију потиска надоле на правцу и код претицања.

Долазимо полако и до фамозне цене последњег примерка.

Базични модел "Zonda R" кошта „не тако страшних“ 1,65 милиона долара. Но, овај веома персонализовани "R", који је купио jeдан господин из Јапана, стаје три милиона, а након што буде платио све порезе у Земљи излазећег сунца, долазимо до суме од пет милиона долара!

Шта он то добија за ове силне паре? Шта то толико вреди? Можда то што "Zonda R" може да обрне круг у Нирбургрингу за шест минута и 47 секунди, што је граница коју је прешао још само „порше 918 хибрид“.

Пагани каже да је овај лепотан тестиран незванично и да ће ићи сигурно још коју секунду брже.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво