Читај ми!

Новитети из Барселоне, фајбер технологија у Београду

Са Светског мобилног конгреса у Барселони долазе нам закривљени телефони, таблети за децу, паметне наруквице, а од почетка године у понуди су бежични рутери, који на сваком месту омогућавају бежични приступ интернету. Док се у време кризе сви жале на минусе у пословању, српско ИТ тржиште годишње расте више од 20 одсто.

Први паметни телефон са закривљеним, такозваним „флекс“ екраном од 15,2 центиметара (шест инча), добићемо средином априла. Можете га накратко и исправити, а осим занимљивог дизајна доноси нове предности.

„Очекује се бољи квалитет звука гласа због закривљености екрана који прати контуре лица, а такође и преглед видео-садржаја који прати нове технологије које можемо видети на паметном телевизору“, каже Александар Вукасовић, менаџер за терминале и додатну опрему компаније „ВИП“.

Таблет који је рађен посебно за малишане има гумено ојачање и ручку за ношење која може бити и постоље. Родитељи могу временски да ограниче колико дете може да га користи и на које сајтове улази.

Са новим уређајима који долазе средином априла, први пут код нас стиже смарт бенд наруквица.

Повезана са апликацијом на телефону, говори шта сте све током дана радили и колико корака пешке прешли и колико сте аутомобилом прешли. За заборавне можда и најбитнија функција је када се удаље на одређено растојање од телефона паметна наруквица сигнализира па ће их тако подсетити да не оставе свој апарат.

Фајбер технологија у београдским насељима

У новоизграђена насеља, попут Белвила и Војводе Степе у Београду, уводе се оптичке интернет мреже, такозвана фајбер технологија, која кроз оптички кабл омогућава корисницима велике брзине.

Уз већ добро познат АДСЛ, за оне који немају фајбер, а неопходна им је већа брзина интернета, ту је ВДСЛ веза.

„ВДСЛ је приступ интернету преко стандардне телефонске линије који омогућава брзине приступа до 100 мегабита у секунди. Код корисника је потребна нова опрема у облику ВДСЛ рутера и одговарајућа опрема код провајдера“, истакла је Светлана Јосиповић, шеф службе развоја ИСП сервиса „Телекома“.

Уз интернет пакет сада се обавезно добија и бежични интернет, а цене интернет услуга код нас јефтиније су него у региону, кажу провајдери. Друштвене мреже утицале су на повећање продаје таблета и телефона, а без обзира на модел и врсту уређаја, трговци кажу да се у продавницама највише продају јефтинији модели.

„Што се тиче најтраженијих уређаја, у сфери телекомуникација и интернета то су дефинитивно телефони и таблети са андроид оперативним системом, као и 'Wi-Fi' уређаји и модеми“, наводи Вукашин Јаничић, из фирме "Handy".

Паметни мобилни уређаји постали су неопходни за пословне кориснике, а за њихове потребе произведен је бежични "Wi-Fi" рутер који је код нас стигао почетком године.

Његова предност је што било где на интернет може да повеже и до десет уређаја, било да су у питању телефони, таблети и лаптопови, играчке конзоле, па чак и фото-апарате.

Прошле године у Србији је продато више од 300.000 рачунара, али стручњаци тврде да ће повећање пореза са осам на 20 одсто смањити обим продаје.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи