Читај ми!

Нова генерација батерија по угледу на нар

Научници из Станфорда напокон су успели да створе нову генерацију литијум-јонских батерија, које користе енергетски ефикасан силикон за одржавање наелектрисања. Инспирацију за дизајн, пронашли су у плоду нара.

Тим научника из Станфорда недавно је направио пробој. Након година покушаја да се створи нова генерација литијум-јонских батерија које користе енергетски ефикасан силикон за одржавање наелектрисања, пронашли су тајну победничког дизајна на најневероватнијем месту - у плоду нара.

Проблем са коришћењем силикона у батеријама је двојак. Прво, материјал бубри и ломи се у току пуњења. Он такође тежи да реагује са електролитима батерије, чиме се прелива преко кола. Међутим силикон такође може да ускладишти десет пута више наелектрисања, од постојећих пуњивих литијум-јонских батерија.

Како би избегли трошење материјала, научници Станфорда су добили инспирацију из начина на који се семенке налазе збијене у нару.

Одлучили су да користе силиконске нано-жице које су сувише мале да пукну и обложе их угљеничним „жуманцетом“, које би омогућило делимично бубрење.

„Жуманца“ би потом била распоређена попут семења нара како би добро спроводила струју, без излагања силикона. Нова, наром инспирисана геометрија ради добро.

„Иако још неколико изазова предстоји, овај дизајн нас приближава коришћењу силиконских анода у мањим, лакшим и јачим батеријама за производе попут мобилних телефона, таблета и електричних аутомобила“, рекао је професор Ји Цуи.

„Експерименти су показали да наше наром инспирисане аноде раде са 97 посто капацитета чак и након 1.000 пуњења и пражњења, што их ставља у жељени опсег за комерцијалне операције“, додао је Цуи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво