Читај ми!

Авиони остају без прозора?!

Будућност летења се примакла и изгледа да у њој нема места за прозоре! Према замисли инжењера компаније „Спајк аероспејс“, уместо да гледају у облаке и пределе које прелећу, за путнике је боље да на дисплејима посматрају панорамске снимке који одузимају дах.

Најсвежија идеја која долази из „суперсоничне индустрије“ је замена кабинских прозора авиона дисплејима на којима ће се емитовати лажни поглед, пише портал Yahoo.com.

Не баш идеално за клаустрофобичне, напомињу противници ове идеје.

За утеху, оно што ће моћи да виде они који буду путовали летелицом "S-512" компаније „Спајк аероспејс“ (Spike Aerospace) неће бити потпуно вештачко.

„Камере које ће окруживати летелицу правиће панорамске снимке који одузимају дах“, открио је Вик Качорија, председник компаније чије седиште је у америчком граду Бостону.

Путници ће имати могућност избора, поручују представници компаније. Уколико желе, моћи ће да промене слику на делу монитора који је близу њих, а такође, ако желе да спавају, прелепи призори ће нестати.

То што ће се отарасити прозора, конструкторима много значи, јер они знатно успоравају авион, а и чине га тежим.

За летелицу за коју је планирано да буде двоструко бржа од комерцијалних авиона, објашњава Качорија, „глатка спољашњост смањиће отпор који је присутан када постоје прозори“.

Прави поглед, наравно, имаће посада авиона из кокпита. Такође, могуће је да ће на летелици бити још прозор или два, најављују представници америчке компаније.

Цена планирана за "S-512" је између 60 и 80 милиона долара. До 18 путника моћи ће да стигне до жељене дестинације одједном, а „Спајк аероспејс“ своје суперсонично чедо планира да презентује пре децембра 2018. године.