Oдштампали човеку нову карлицу!

Веровали или не, ортопеди из Њукасла су пацијенту којем је канцер „појео“ пола карлице, одштампали нову на три-де штампачу. Он данас хода уз помоћ штапа.

Користећи технологију три-де штампања, британски хирурзи су успели да направе нову карлицу неименованом пацијенту у шездесетим годинама, којем је хондросарком, ретка врста рака, уништио половину површине тог коштаног дела тела.

Захваљујући овом револуционарном  потезу, он данас може да хода уз помоћ штапа!

Иначе, три-де штампа омогућава креирање било којег тродимензионалног облика на основу компјутерских података и верује се да има огроман потенцијал у медицини.

Др Крег Џеранд, ортопед-хирург и саветник у "Newcastle Upon Tyne Hospitals NHS Trust"-у, огранку здравственог система у Енглеској, послужио се тим поступком и помогао мушкарцу којем је ради заустављања ширења рака костију морало бити одстрањено пола карлице.

Скенери су му омогућили да дође до прецизних података, заправо димензија колико тачно кости би требало да буде уклоњено.

Затим је нове делове карлице, који ће заменити уклоњене, направио на 3D штампачу уз помоћ титанијумског праха. И, наравно, ласера.

Титанијумска карлица је потом обложена минералом у који би преостале коштане ћелије могле да урасту, а стандардни вештачки кукови убачени у ново лежиште.

„С обзиром на то да ова врста рака не реагује на лекове и радиотерапију, једина опција је била да му уклонимо пола карлице“, објашњава доктор Џеранд.

Стандардни импланти се не уклапају увек – у овом случају је површина костију коју је требало уклонити била толика да импланти једноставно не би имали за шта да се закаче.

„Једна нога би остала да му 'виси', такорећи незакачена за кичму, и много краћа“, додао је стручњак.

Током 12-часовне операције, тим је користио хируршку навигациону технологију – слике карлице су убачене у рачунар да би се на екрану добио модел.

„Код тако комплексних делова тела као што је карлица, лако можете да се изгубите, или да одузмете или оставите превише кости. Употребом ове навигације кост можете да сечете тачно тамо где се и планирали.“

број коментара 3 Пошаљи коментар
(уторак, 11. феб 2014, 00:51) - anonymous [нерегистровани]

Nasi pre pet godina!

Tim stručnjaka iz više oblasti, izvrsio je identičnu intervenciju 2009. kada je pacijentu na identičan način implantirana grudna kost, zbog posledica kancera.

http://www.youtube.com/watch?v=YRJIYZcWez0

(понедељак, 10. феб 2014, 23:47) - anonymous [нерегистровани]

!~

"Verujem" za 3D karlicu, ali zašto je pacijent neimenovan? Da neće možda neko da mu ukrade karlicu?

(понедељак, 10. феб 2014, 20:47) - Жаровит [нерегистровани]

Будућност је садашњост

Шта чека српска медицина, министарство здравља.....
Одмах применити већ постојеће нове методе и начине лечења и сл.
Генетички инжењеринг, био-нанотехнологије, матичне ћелије, био-3-де штампачи, генетика ,нове методе.....ајмо ..доста је чекања, нису у питању велике паре, већ организација и воља.