Читај ми!

Oдштампали човеку нову карлицу!

Веровали или не, ортопеди из Њукасла су пацијенту којем је канцер „појео“ пола карлице, одштампали нову на три-де штампачу. Он данас хода уз помоћ штапа.

Користећи технологију три-де штампања, британски хирурзи су успели да направе нову карлицу неименованом пацијенту у шездесетим годинама, којем је хондросарком, ретка врста рака, уништио половину површине тог коштаног дела тела.

Захваљујући овом револуционарном  потезу, он данас може да хода уз помоћ штапа!

Иначе, три-де штампа омогућава креирање било којег тродимензионалног облика на основу компјутерских података и верује се да има огроман потенцијал у медицини.

Др Крег Џеранд, ортопед-хирург и саветник у "Newcastle Upon Tyne Hospitals NHS Trust"-у, огранку здравственог система у Енглеској, послужио се тим поступком и помогао мушкарцу којем је ради заустављања ширења рака костију морало бити одстрањено пола карлице.

Скенери су му омогућили да дође до прецизних података, заправо димензија колико тачно кости би требало да буде уклоњено.

Затим је нове делове карлице, који ће заменити уклоњене, направио на 3D штампачу уз помоћ титанијумског праха. И, наравно, ласера.

Титанијумска карлица је потом обложена минералом у који би преостале коштане ћелије могле да урасту, а стандардни вештачки кукови убачени у ново лежиште.

„С обзиром на то да ова врста рака не реагује на лекове и радиотерапију, једина опција је била да му уклонимо пола карлице“, објашњава доктор Џеранд.

Стандардни импланти се не уклапају увек – у овом случају је површина костију коју је требало уклонити била толика да импланти једноставно не би имали за шта да се закаче.

„Једна нога би остала да му 'виси', такорећи незакачена за кичму, и много краћа“, додао је стручњак.

Током 12-часовне операције, тим је користио хируршку навигациону технологију – слике карлице су убачене у рачунар да би се на екрану добио модел.

„Код тако комплексних делова тела као што је карлица, лако можете да се изгубите, или да одузмете или оставите превише кости. Употребом ове навигације кост можете да сечете тачно тамо где се и планирали.“

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво