Читај ми!

Бионичка рука која „осећа“ додир

Доктор Станиша Распоповић учествовао је у међународном тиму стручњака који је развио прву бионичку руку са осећајем додира. Користећи компјутерске алгоритме, научници су успели да претворе електричне сигнале у импулс који нерви могу да протумаче.

Научници су направили бионичку руку која помоћу сензора омогућава човеку да осећа кад додирне нешто. Један од аутора пројекта је доктор Станиша Распоповић, из Београда, који ради у швајцарском Институту за технологију у Лозани и италијанском Институту за биороботику у Пизи.

Данац Денис Або, који је пристао да га научници већ два пута оперишу и више од месец дана тестирају на њему, каже да је било невероватан осећај када је након свега осетио да је дотакао нешто.

Денис је током тестовао успео да опише предмет који држи док су му научници држали повез преко очију.

„Било је невероватно узбуђујуће када се, након великог броја сати тестирања, Денис окренуо и рекао у неверици: 'Ово је магично. Осећам да затварам непостојећу руку'“, истиче Распоповић.

Осим Распоповића, за успех пројекта заслужни су и италијански професори Силвестро Мићере и Паоло Мариа Росини.

„Oво је први пут да човек ком је ампутирана рука осећа додир истовремено када нешто дотакне“, истакао је Мићере.

Научни помак и није толико присутан у самој вештачкој руци, већ у електроници и софтверу за обраду података који су омогућили сензорима да пренесу осећај мозгу.

Користећи компјутерске алгоритме, научници су успели да претворе електричне сигнале у импулс који би нерви могли да протумаче.

Фантастично достигнуће и сав напор везан за његов развој објављени су у часопису Science Translational Medicine.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво