Читај ми!

Цтрл, алт, Надела

Сатја Надела данас је у зграду „Мајкрософта“ ушао као први човек те компаније. Трећи директор те компаније од њеног оснивања пре 38 година, Надела ће морати брзо да се прилагоди и одговори великим изазовима, а у томе ће му помоћи нико друго него Бил Гејтс, ког је замолио да му буде технолошки саветник и, по многима, десна рука.

„Мајкрософт“ је именовао трећег директора у својој 38 година дугачкој историји. Унутар компаније добро познат као сјајни иноватор и вредан радник, Сатја Надела постао је први човек компаније вредне 16 милијарди долара и са скоро 130.000 радника.

„Немам никакву дилему нити сумњу да је компаније у одличним рукама док је Сатја и други руководиоци буду водили. Имамо толико јаких вођа. Будућност 'Мајкрософта' је изузетно сигурна“, истакао је бивши директор Стив Балмер.

Када се помене „Мајкрософт“, прво име које пада сваком човеку на памет је Бил Гејтс. Човек који је подигао џина из Редмонда, постао је Наделин технолошки саветник.

„Пресрећан сам што ме је Надела позвао да му помогнем. То ће уједно значити и да ћу много више времена проводити у компанији него досад. Састајаћу се са разним развојним тимовима, фирмама и партнерима, а заједно ћемо дефинисати наше будуће производе“, објаснио је Гејтс.

Иако је добро познат унутар компаније, Надела је за све ван „Мајкрософта“ странац. Рођен је у Индији 1967. године, а студирао је електрично инжењерство на Универзитету у Мангалору. Након тога, наставио је студије на Универзитету Висконсин.

У почетку је радио за „Мајкософтовог“ ривала „Сан мајкросистемс“, али је брзо одлучио да окуша срећу у Редмонду, где се запослио у одељењу за онлајн услуге.

Од тада је био на многим позицијама. Радио је у пословном одељењу за програм Офис (Office), радио је на развоју претраживача Бинг, а током каријере водио је и серверска и техничка одељења, што је драстично повећало профитабилност компаније.

Осим тога, Наделини напори олакшали су транзицију „Мајкрософта“ на cloud (облак) инфраструктуру, попут Windows Azure. Уложио је и велики напор да ту инфраструктуру прогура у друге компанијине производе, као што су Бинг, SkyDrive, Xbox Live и Скајп.

Гејтс, десна рука Надели

Иако је одрицање од улоге председника управног одбора прилично изненађујући потез Гејтса, његова улога технолошког саветника уједно значи да ће „отац“ технолошког џина проводити много више времена у компанији.

Постављање амбициозног и стручног Индијца за директора несумњиво је оправдан потез, али Надела у пословним круговима није довољно познат, пошто већина његових производа, упркос томе што су у сржи многих програма и услуга „Мајркософта“, не долазе на насловне стране.

Ту би, према мишљењу стручњака, „ускочити“ Бил Гејтс. Осим тога, Гејтс ће надзирати и развој нових производа, што је и досад често радио.

Упркос томе што од 2008. године није активан у Редмонду као раније, Гејтсове унутрашње оцене пројеката и производа биле су изузетно сурове. Примера ради, Гејтс је тако стопирао цео пројекат Курир таблета.

Највећи изазов „Мајкрософта“ биће прилагођавање на нову еру паметних телефона, таблета и развоја потребних апликација за њих. Не треба заборавити да је „Мајкрософт“ постао џин у време десктоп рачунара, а да је у прилагођавање на нови свет паметних телефона та компанија помало успавано ушла.

Најбољи показатељ тога, јесте да је Виндоус, понос „Мајкрософта“, за сада потпуно изгубио трку са ривалским програмима „Епла“ и „Гугла“.

Ипак, „Мајкрософт“ је на пољу оперативних система и даље изузетно присутан, а већина светских компанија још користи Виндоус и Офис.

Међутим, стручњаци упозоравају да долази време када ће све апликације, услужни програми и оперативни системи бити лако доступни на интернету, а „Мајкрософт“ овога пута не сме да се успава.

Остаје да се види како ће комбинација Надела-Гејтс одговорити на нове изазове.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи