Читај ми!

„Александар Невски“ спреман да брани Русију!

Друга по реду подморница класе „бореј“, „Александар Невски“, успешно је завршила трогодишње тестове и званично ушла у војну службу. Нова ратна машина дугачка је 170 метара, може да зарони на 450 метара дубине, креће се брзином до 54 километра на сат и носи 16 балистичких ракета „булава“.

Руска морнарица додала је у свој арсенал још један адут, подморницу Александар Невски. Друга по реду из класе „бореј“, припада новој генерацији подморница које ће чинити кичму руске поморске моћи.

Свечана церемонија укључивања у службу одржана је у бродоградилишту у Северодвинску, а о важности нове ратне машине довољно говори и присуство министра одбране Руске Федерације Сергеја Шојгуа.

„Застава светог Андреја која је борбени грб подморнице симболизује њену спремност да брани интересе своје земље на мору“, истакао је Шојгу.

Подморница је од 2010. године подвргнута ригорозним тестовима, а у септембру је завршила је све пробе, укључујући и испаљивање интерконтиненталних балистичких ракета „булава".

„Спровели смо око 14 морских путовања. Показала се веома поузданом, а задовољни смо и њеном брзином и маневарским способностима“, навео је капетан прве класе на подморници Васили Танковид за Раша тудеј.

„Александар Невски“ је друга подморница класе „бореј“ у руској морнарици. Пре ње у јануару је у званичну службу ушла „Јуриј Долгоруки“, названа по руском владару којег многи сматрају за оснивача Москве.

У изградњи су још две подморнице класе „бореј“, укључујући „Владимира Мономака“, која је на тестирању, и „Кнез Владимир“, тренутно на сувом доку.

Планира се да осам ових подморница уђе у службу, а пет од њих, почев од „Кнеза Владимира“, буде унапређено у верзије класе „бореј“, које могу да носе 20 „булава“ ракета, уместо 16 колико оригиналне верзије имају.

Подморнице класе „бореј“ су 170 метара дугачке, могу да зароне 450 метара, а под водом се крећу брзином од 54 километра на сат. Осим балистичких ракета, ове ратне машине су опремљене торпедним цевима калибра 533 милиметара и „рпк-2 Вијуга“ противподморничким ракетним системима.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи