"Made in China" од сутра и на Месецу!

Први кинески лунарни ровер ушао је у месечеву Орбиту и сутра слеће на наш природни сателит. Возило које је име добило по љубимцу богиње Месеца из кинеске митологије, учиниће Кину трећом земљом у свету која је на Месец лансирала ровер, после САД и бившег Совјетског Савеза.

Свемирски модул са првим кинеским лунарним ровером треба сутра да слети на Месец, објавиле су данас власти, наводећи да се ради о највећем изазову мисије.

Очекује се да слетање означи последњи корак у амбициозном свемирском програму који се сматра симболом кинеског растућег глобалног раста и технолошког напретка, пренео је данас АФП.

Раније је објављено да је први кинески лунарни ровер ушао у Месечеву орбиту, што је кључни корак у плановима Кине да касније овог месеца спусти на површину Месеца ово возило за истраживање.

Ровер, познат под именом „Јуту“ или „Зец од жада“, ушао је у лунарну орбиту око 112 сати након што је лансиран из Центра за лансирање сателита „Сјичанг“ у југозападној Кини, пренела је том приликом агенција Синхуа.

Очекује се да ће се возило спустити на Месец половином децембра како би испитало његову површину у потрази за природним ресурсима, навео је тада АФП.

Мисија „Чанге-3“, која је названа по богињи Месеца у кинеској митологији, док је возило добило име по њеном љубимцу, учиниће Кину трећом земљом у свету која је на Месец лансирала ровер, после САД и бившег Совјетског Савеза пре више деценија.

Кина свој космички програм сматра симболом свог растућег међународног статуса и технолошког успона, као и успеха Комунистичке партије у поновном обогаћивању ове некада осиромашене земље.

Циљ кинеских власти је да отворе сталну космичку станицу до 2020. године и да, на крају, пошаљу човека на Месец.

Кинески корисници интернета поздравили су мисију ровера са великим поносом, а кинеска влада је саопштила да је почела продаја реплика „Зеца од жада“ направљених од цинка и сребра.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво