Читај ми!

„Мајкрософт“ прави „антистрес“ грудњак

Тим научника компаније „Мајкрософт“ дизајнирао је „паметни“ грудњак, који може да препозна стрес, а прототип производа садржи преносне сензоре који анализирају активности срца и коже. Ово „чудо од технике“ треба да олакша и побољша праћење разних здравствених стања, поручују стручњаци.

Стручњаци у компанији „Мајкрософт“ дизајнирали су „паметни“ грудњак који може да препозна стрес, а прототип производа се састоји од преносних сензора који прате срчане и активности коже, како би се уочила промена расположења, наводи Би-Би-Си.

Циљ развоја овог грудњака са сензорима који анализирају активности срца и коже, јесте да се сазна да ли нова носива технологија може да помогне у спречавању преједања које је подстакнуто стресом.

Подаци о расположењу носиоца могу се видети помоћу специјалних апликација на паметним телефонима и на основу њих предвидети када ће наступити такозвано „емоционално преједање“.

Тим стручњака за визуaлизацију и интеракцију је уградио у грудњак електрокардиограм, жироскоп и акцелерометар, као и сензоре који прате електро-дермалне активности.

Kоришћење овог грудњака било би идеално, истичу идејни творци „паметног“ грудњака, јер омогућава да се прикупи електрокардиограм „врло близу срца“.

Исти напори да се направи сличан грудњак за мушкарце је био мање успешан, углавном због тога што су сензори били смештени сувише далеко од срца.

Тестирање овог грудњака било је спроведено на шест жена које су га носиле по шест сати дневно у периоду од четири дана, а научници су саопштили да је овај тест за њих би прилично напоран, јер је грудњак морао да се електричним енергијом пуни на свака три до четири сата.

Изузетно брзо прихваћена носива технологија се све више користи за праћење разних здравствених стања, па је прошлог месеца јавности представљен грудњак који је повезан са Твитером, који се оглашавао сваки пут, када се скине, како би охрабрио жене на самопреглед дојки, док је прошле године једној америчкој компанији одобрен патент за рад на носивом уређају који анализира топлоту груди како би евентуално открио рак дојке.

У међувремену, као одговор на серију силовања жена у Индији, три студента су направила грудњак са сензорима и електричним колима који се активира сваки пут када неко покуша да ухвати за груди жену која га носи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво