Читај ми!

„Брод слободе“ - први плутајући град!

Живот на мору би, уз идеју компаније "Freedom Ship International", заиста могао да постане стварност! У оквиру 25-спратног плутајућег комплекса налазиле би се болнице, школе, продавнице, паркови, па чак и мали аеродром. Места би било за 40.000 становника! У „Брод слободе“ требало би да буде уложено 10 милијарди долара.

Уколико визија једне фирме са Флориде постане стварност, имућни људи би ускоро могли да приуште живот на отвореном мору, да крстаре планетом у великом „плутајућем граду“, пише британски Телеграф.

У такозвани „Брод слободе“ (Freedom Ship) требало би да буде уложено 10 милијарди долара, а на њему ће уживати чак 40.000 људи! У оквиру плутајућег комплекса налазиле би се болнице, школе, продавнице, паркови, па чак и мали аеродром.

Пловило би имало 25 спратова, било би дугачко једну миљу (1.609 метара), а тешко 2,7 милиона тона.

Брод би био толико велики да не би могао да пристане ни у једну једину луку на свету.

Уместо тога, „Брод слободе“ би правио круг око света сваке две године, а повремено би се усидрио на отвореном мору у близини великих градова, како би својим путницима-становницима омогућио да уживају на најатрактивнијим светским дестинацијама.

Према плану конструктора, 70 одсто времена требало би да буде усидрен, а 30 одсто проводио би у пловидби.

Брод би источну обалу Сједињених Америчких Држава напуштао у јуну и преко Атлантика би стизао у Европу. Затим би прво обишао северне пределе - обале Шкотске и Скандинавије - да би се потом спустио до Гибралтара и упловио у Средоземно море.

Божићне празнике становници плутајућег града проводили би на северу Африке, док би се у јануару спустили до ртова Јужне Африке. Брод би потом наставио ка Аустралији, онда ка Азији, а затим би, преко Пацифика, у септембру стизао до западне обале САД.

У последњим месецима друге године свог путовања, град на води би опловио Јужну Америку и обилазећи метрополе попут Буенос Ајреса и Рио де Жанеира, вратио би се на своју почетну тачку - исток САД.

Уколико би становници „Брода слободе“ осетили потребу за чврстим тлом под ногама, увек би могли да напусте „плутајући град“ летом са аеродрома на горњој палуби.

Плутајући комплекс, поред 40.000 становника, има капацитете да дневно прими додатних 30.000 гостију, а за њих 10.000 обезбеђен је и смештај уколико би желели да преспавају на броду. У посади брода би радило чак 20.000 људи.

Роџер Гуч, директор и потпредседник компаније која руководи пројектом „Брода слободе“ "Freedom Ship International", каже да је срећан што може да најави да је, након одлагања пројекта услед економске кризе, изградња „плутајућег града“ поново извесна.

„'Брод слободе' биће највеће пловило икад направљено, и први плутајући град“, навео је Гуч.

Према његовим речима, реч је о веома скупом пројекту, а глобална економија у последњих неколико година није била баш отворена за напредне пројекте попут овог.

„У последњих шест месеци бележимо све веће интересовање и надамо се да ћемо прикупити првих милијарду долара како бисмо започели изградњу“, поручио је Гуч.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво