Читај ми!

Кина лансира на Месец „Зеца од жада“

Како би истражили предео на Месецу назван Залив дуга, Кинези ће у наредних двадесетак дана лансирати свој први ровер. Лунарна летилица је названа „Јуту“ или „Зец од жада“, по древном кинеском миту о зецу који живи на Месецу.

Кина планира да у наредних двадесетак дана лансира на Месец свој први ровер.

Лунарна летилица је названа „Јуту“ или „Зец од жада“, по древном кинеском миту о зецу који живи на Месецу.

Како преноси Би-Би-Си, ракета, која ће однети ровер на Месец, биће лансирана почетком децембра.

Ако све буде текло по плану, ровер ће се спустити на Месец у другој половини децембра са задатком да током три месеца истражује предео назван Залив дуга.

Последњих година, Кина је направила значајан напредак у свемирском програму.

Године 2003. лансирала је у свемир свог првог астронаута, поставши тако трећа земља после Русије и Сједињених Америчких Држава којој је то пошло за руком.

Четири године касније, послала је беспилотну летилицу у орбиту око Месеца, а у јуну ове године три кинеска астронаута провела су 15 дана у орбити и своју летилицу спојили са експерименталном космичком лабораторијом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво