Читај ми!

Спам-мејл који уцењује власника рачунара!

Паника у Британији! Појавио се програм који на рачунар стиже као спам-мејл и запоседа га, након чега власник, да би приступио својим подацима, мора да плати откуп.

Британске власти издале су хитно упозорење због масовне појаве спам-мејлова који – уколико се не поступи како у њему пише – спречава коришћење рачунара, а од власника се тражи да плате откуп да би приступили својим подацима.

Власти упозоравају да електронска порука изгледа као да стиже од банке или неке друге финасијске установе, и садржи "atachment" (прилог), обично означен као ".pdf", али је то у ствари скривени „малвер“ програм "CryptoLocker".

Тај програм запоседа оперативни систем рачунара и прави енкрипцију свих личних докумената и фотографија на хард диску, те им више није могуће приступити.

Након тога на екрану се појављује штоперица и упозорење да ће сви фајлови бити неповратно изгубљени уколико не буде плаћен откуп, обично преко трансакције у „биткоинима“ коју је немогуће пратити.

„Биткоини“ су електронски новац који служи за плаћања на интернету, али се купује и размењује за прави новац.

Британска Национална агенција за криминал наводи да би ускоро више десетина милиона тамошњих корисника рачунара могло да буде мета и апелује на кориснике да пазе кад отварају мејлове који им наводно стижу од финансијских установа.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи