Читај ми!

Суперносач авиона „Џералд Форд“

Најнапреднији и досад најскупљи носач авиона зваће се Џералд Форд. Тако је морнарица САД одлучила да назове нову пловећу тврђаву за чију је градњу већ потрошено 13 милијарди долара, али која носи велики број нових технолошких иновација.

Америчка морнарица назвала је нови супер носач авиона по бившем председнику САД Џералду Форду, а убудуће ће се читава класа технолошки напреднијих пловећих тврђава звати „Форд“.

Трошкови су већ достигли 13 милијарди долара, али у америчкој морнарици правдају високу цену великим технолошким иновацијама.

„Форд“ класа имаће палубу површине пет хектара са које ће моћи много брже да избацује авионе него што је то случај са „Нимиц“ класом, а биће му уграђен и најнапреднији радарски систем који је икада стављен на ратни брод.

Војни челници САД наводе и да ће нови носач имати за петину мању посаду него „Нимиц“ класа – око 4.500 људи.

Супер носач авиона „Џералд Форд“ имаће електромагнетни систем који ће катапултирати авионе много брже него тренутни систем са кабловима.

Осим већ поменутог Dual-band радара, биће инсталиран и електромагнетни лифт, који ће на палубу два пута брже превозити потребан материјал и муницију од данашњих лифтова.

Морнарица САД саопштила је да је око 70 одсто радова завршено, а званично ће у војну службу ући 2016. године.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво