Читај ми!

Рад скупштине и преко андроид апликације!

Нова апликација за андроид уређаје, која ће омогућити још већу транспарентност рада скупштине и њену отвореност према грађанима, представљена је у Скупштини Србије. То повећава углед ове институције, а истовремено пружа увид и посланицима и медијима у свако од парламентарних дешавања.

У Скупштини Србије представљена је нова апликација за таблет и мобилне андроид уређаје, која ће омогућити још већу транспарентност рада Скупштине и њену отвореност према грађанима.

На представљању апликације у Скупштини Србије председник парламента Небојша Стефановић и повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић истакли су да је српски парламент најотворенија јавна институција која се по транспарентности рада налази у самом светском врху.

Стефановић је рекао да је поносан што се настављају активности Скупштине Србије како би се повећала транспарентност њеног рада и што се наставља са пружањем пуног увида у рад скупштинских одбора и рада у пленуму.

Небојша Стефановић је подсетио да постоји директан пренос скупштинског заседања и одбора на интернету и да је пре неколико дана могло да се прати чак пет различитих седница у исто време.

„То повећава углед Скупштине Србије, а истовремено пружа увид и посланицима и медијима да буду присутни на сваком од скупштинских дешавања“, рекао је Стефановић.

Шабић је истакао да са великом пажњом прати сваку акцију која повећава транспарентност рада органа власти, као и да је Скупштина Србије показала највише спремности да свој рад изложи јавности.

„То је јако добро. Скупштина сада комуницира са окружењем, сходно времену у коме живимо, односно 21. веку. Волео бих када би други органи власти, а посебно Влада Србије, следили овај пример“, објаснио је Шабић.

Отправник послова у амбасади Велике Британије Дејвид Мекфарланд, рекао је да су истраживања показала да је Скупштина Србије најотворенија институција у политичком систему, као и да је отварање институција константан процес који прати технолошки, политички и друштвени развој, који тешко може да буде заокружен.

„Отварање институција је заједнички посао који је, вероватно, немогуће завршити“, рекао је Мекфарланд.

Генерални секретар Скупштине Србије Јана Љубичић, истакла је да парламент отвара још један нови прозор ка грађанима, јер ће преко апликације сваки грађанин моћи да прати рад парламента и свега што се дешава у њему.

Увођење апликације је, према њеним речима и начин да се уштеди, јер ће посланици који нису на седницама моћи лакше да дођу до информација и да комуницирају са својим колегама.

Према подацима на скупштинском сајту, до сада је преношено 261 различита активност и било је 426 сати директних преноса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво