Читај ми!

И Индија лети на Марс!

Историјски дан за Индију! Из свемирске базе на острву Шрихарикота лансирана је ракета која треба да стигне до Марса. Индија се тиме, као прва земља Азије, придружила неколицини држава које ће стићи до Црвене планете.

Мисија, вредна 73 милиона долара, почела је по подне по локалном времену, лансирањем ракете из свемирске базе на истоку земље. Индија очекује да ће тиме приказати своје технолошке и научне моћи и отворити врата за нове инвестиције.

Ракета, тешка 1,3 тоне, опремљена је инструментима којима треба да се утврди да ли на Марсу постоје трагови метана, и шта је са водом које је, како се верује, на Марсу било у великим количинама.

Очекује се да ће у Марсову орбиту стићи 24. септембра 2014. године. Планирано је да тамо остане шест месеци.

Истраживач Института за одбрану у Њу Делхију, Ажеј Леле, каже да је циљ
мисије да се испита површина и атмосфера Марса, као и да утврди који услови могу да омогуће живот и где би још у универзуму он могао да постоји.

У америчкој Агенцији за истраживање свемира, НАСА, навијају за Индију и кажу да ће неке од података користити за своја истраживања.

До сада су једино Сједињене Америчке Државе, Русија и Европа успешно лансирале свемирске летелице на Марс.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво