Легендарна „Црна птица“ добија наследника

Суперсонични „СР-71“ ушао је у анале када је пре више од 45 година постигао брзину од три маха. Сада, међутим, „Локид Мартин“ најављује да планира наследника. „СР-72“ биће шпијунска летелица, а достизаће брзине од шест маха.

Компаније „Локид Мартин“ најавила је да ће развити хиперсоничну шпијунску летелицу „СР-72“, која ће бити наследник легендарнe „СР-71 Црне птице“.

Познати амерички конструктор авиона саопштио је за часопис Aviation Week да су планови за летелицу која може да достигне шест маха (један мах - 1.225 километара на сат) већ направљени. Маскимална брзина биће му два пута већа од свог претходника, а како се истиче биће сличних димензија.

Као и код „Црне птице“ и на новој летелици тајна у постизању огромне брзине биће мотор. Конструктори тврде да раде на развоју мотора који ће комбиновати традиционалне турбине и „скремџет" млазни мотор.

Турбине иначе имају великих проблема са усисавањем ваздуха на брзинама преко два маха. И на „Црној птици“ то је био главни проблем, а решен је изузетно компликованим системом који је специјалним вентилима који су успоравали ваздух довољно да би мотор могао да га усиса.

Америчка војска жели да са „СР-72“ има шпијунску летелицу која може изузетно брзо да делује, а планира се да, као и садашњи дронови, има и опционални арсенал.

„Локид Мартин“ каже да би мању демонстрациону летелицу, величине „раптора“, могла да направи до 2023. године, а да ће „СР-72“ ући у службу 2030. године.

„Црна птица“ је представљена 1964. године у бази Палмсдејл у Калифорнији, а „Црна птица“ је током тестова достигла 3,4 маха. У војну службу ушао је 1966. године, а у служби оружаних снага САД последњи лет је направио 1989. године.

Последњи лет имао је 9. октобра. 1999. године. Само су два примерка преостала и оба се налазе у авијационим музејима.

Првобитно га је користила америчка војска за обавештајне задатке током Хладног рата, а касније и НАСА ради тестирања издржљивости људи и материјала. Укупно их је израђено 32, од чега је 12 уништено у несрећама.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи