Читај ми!

Јапанци топом гађају астероид!

Специјални свемирски топ, развијен за јапанску свемирску летелицу „Хајабуса 2“, успешно је тестиран и следеће године креће у мисију да разнесе астероид и прикупи узорке са њега. Истраживаће се астероид "1999 JU3", за који се верује да садржи много органских материја и воде.

Јединствени свемирски топ, развијен за јапанску свемирску летелицу „Хајабуса 2“, успешно је тестиран на Земљи у припремама за мисију 2014. године, пише Дејли мејл.

Током свог свемирског путовања, топ ће разнети астероид и прикупити узорке са њега.

Истраживаће се астероид тренутно познат као "1999 JU3", за који се верује да садржи много органских материја и воде.

Летелица би циљ требало да достигне средином 2018. године, а на Земљу би требало да се врати 2019. године.

Јапанска агенција за истраживање свемира (ЈАXА), саопштила је да је тест био успешан и да је могуће лансирање топа већ следеће године.

Мисија би требало да почне у децембру 2014. године, а летелица ће прикупити узорке из унутрашњости астероида.

Опремљена је уређајем за пуцање по површини астероида са удаљености од 100 метара, металним гранатама које се крећу брзином од два километра у секунди.

Када 2018. године стигне на астероид, „Хајабуса 2“ ће посматрати целу површину астероида различитим инструментима за даљинско очитавање.

Тада ће на површину астероида бити пуштена мала летелица „Маскот“ и ровер „Минерва 2“, који ће детаљно истраживати његову површину.

ЈАXА се нада да ће се на овај начин створити мали кратери из којих ће научници моћи да извуку свеже узорке, који ће им помоћи у проучавању историје формирања астероида, али и у откривању начина настанка нашег система.

Јапански научници заинтригирани су астероидом "1999 JU3" јер мисле да је врло мало измењен од формирања Сунчевог система, а истраживањем астероида активно су почели у мисији „Хајабуса“, која се на Земљу вратила у јуну 2010. године након истраживања астероида „Итокава“. „Хајабуса“ на јапанском значи соко.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво