Читај ми!

Руско-амерички штит против астероида

Сједињене Америчке Државе и Русија постигли споразум, чији је циљ „прављење међународног система одбране од астероида“. Стручњаци сматрају да је то корак ка стварању технологије, која ће пружити заштиту од небеских тела која могу да униште живот на Земљи.

Прошлог месеца су Сједињене Америчке Државе и Русија, деценијски нуклеарни такмаци, потписали изузетно значајан уговор о стратешком нуклеарном партнерству, чији је циљ развијање нуклеарног оружја способног да одбрани планету од опасних астероида, пише Дејли мејл.

Главни циљ споразума је „прављење међународног система одбране од астероида“.

Како стручњаци сматрају, овај споразум је корак ближе стварању технологије која ће ускоро пружити заштиту од небеских тела која могу да униште живот на Земљи.

Споразум, који ствара законски оквир за сарадњу научника у САД и Русији, потписали су амерички државни секретар за енергетику Ернест Мониц и генерални директор руске федеративне државне компаније Сергеј Киријенко.

„Овај споразум ствара простор за научну сарадњу и процес грађења односа између истраживачких и техничких заједница САД и Русије“, рекао је приликом потписивања уговора Мониц.

Идеја о потписивању уговора датира из 1995. године, кад су се састали дизајнери нуклеарног оружја из САД и бившег СССР и закључили да је опасност од удара астероида присутна као и да је треба схватити веома озбиљно и пронаћи начин за борбу против ње.

Од тада је прошло више од 18 година и астрономи су у међувремену пронашли више од 10.000 астероида који би једног дана могли да се сударе с нашом планетом.

Скоро девет одсто ових небеских тела, потенцијално опасних по Земљу, дугачка су више од километра, што значи да би њихов удар нанео велику штету нашој планети.

Према прорачунима научника, удар сличан оном који је побио диносаурусе може се очекивати у следећих 700.000 година, а чак и мање стене, дугачке између 100 и 300 метара, могле би с лица Земље да збришу целе градове и нације.

Користећи оружје које Земља поседује, упозоравају научници, било би потребно да за удар астероида знамо деценију унапред, па да се успешно одбранимо.

Уколико би за удар сазнали касније, не би било времена за потпуно успешну реакцију, али би добро изведен нуклеарни удар био довољан да се избегне уништење живота на Земљи.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво