Руско-амерички штит против астероида

Сједињене Америчке Државе и Русија постигли споразум, чији је циљ „прављење међународног система одбране од астероида“. Стручњаци сматрају да је то корак ка стварању технологије, која ће пружити заштиту од небеских тела која могу да униште живот на Земљи.

Прошлог месеца су Сједињене Америчке Државе и Русија, деценијски нуклеарни такмаци, потписали изузетно значајан уговор о стратешком нуклеарном партнерству, чији је циљ развијање нуклеарног оружја способног да одбрани планету од опасних астероида, пише Дејли мејл.

Главни циљ споразума је „прављење међународног система одбране од астероида“.

Како стручњаци сматрају, овај споразум је корак ближе стварању технологије која ће ускоро пружити заштиту од небеских тела која могу да униште живот на Земљи.

Споразум, који ствара законски оквир за сарадњу научника у САД и Русији, потписали су амерички државни секретар за енергетику Ернест Мониц и генерални директор руске федеративне државне компаније Сергеј Киријенко.

„Овај споразум ствара простор за научну сарадњу и процес грађења односа између истраживачких и техничких заједница САД и Русије“, рекао је приликом потписивања уговора Мониц.

Идеја о потписивању уговора датира из 1995. године, кад су се састали дизајнери нуклеарног оружја из САД и бившег СССР и закључили да је опасност од удара астероида присутна као и да је треба схватити веома озбиљно и пронаћи начин за борбу против ње.

Од тада је прошло више од 18 година и астрономи су у међувремену пронашли више од 10.000 астероида који би једног дана могли да се сударе с нашом планетом.

Скоро девет одсто ових небеских тела, потенцијално опасних по Земљу, дугачка су више од километра, што значи да би њихов удар нанео велику штету нашој планети.

Према прорачунима научника, удар сличан оном који је побио диносаурусе може се очекивати у следећих 700.000 година, а чак и мање стене, дугачке између 100 и 300 метара, могле би с лица Земље да збришу целе градове и нације.

Користећи оружје које Земља поседује, упозоравају научници, било би потребно да за удар астероида знамо деценију унапред, па да се успешно одбранимо.

Уколико би за удар сазнали касније, не би било времена за потпуно успешну реакцију, али би добро изведен нуклеарни удар био довољан да се избегне уништење живота на Земљи.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(понедељак, 28. окт 2013, 14:20) - MrChedo [нерегистровани]

:)...

Ako se Srbija ne ukljuci, nista od ovog posla...

(петак, 18. окт 2013, 15:07) - Mitar [нерегистровани]

@Dajmands ar forever

1. Mozda ce nuklearka biti "opasana" nekim pogodnim materijalom koji ce usled velike toplote da se pretvori u brzo sireci gas pa ce taj udar da unisti asteroid. Sama materija u nepostrednoj blizini nuklearke moze biti taj "oslonac" koji se ne moze zanemariti. Ta masa je mizerna u odnosu na masu asteroida, ali energija bombe je ogromna.
2. Po zakonu odrzanja impulsa malo telo sa ekstremno velikom brzinom (sirenje same oplate nuklearne bombe u trenutku eksplozije) moze da skrene asteroid sa putanje.
3. Najkomleksnija i najmanje verovatna bi bila neka visestepena bomba koja bi busila alteroid (dolecu jedna za drugom u intervalima od nekoliko sekundi - nesto slicno imaju Rusi na onim Satanama da bi mogli unistiti ameriski NORAD) i onda bi jaca bomba detonirana u nastalom dubljenju mogla da rasturi tu kamencinu.

(петак, 18. окт 2013, 14:31) - anonymous [нерегистровани]

srbin

srbija odmak treba da se sa svojim potencijalima i lovom ukljuci u ovaj program kako bi spasila svet od napada asteroida

(петак, 18. окт 2013, 13:25) - anonymous [нерегистровани]

Dajmands ar forever

Ne bih da se ovde pravim pametan, ali molio bih nekog strucnog ko cita ovaj clanak i komentar da objasni kako to nuklearka moze da nas spasi udara asteroida, kada je valjda svima poznato da je razarajuca moc nuklearke posledica atmosfere i gravitacije Zemlje. U bestezinskom stanju i vakuumu eksplozija nuklearke samo oslobadja radijaciju i nista drugo.

(петак, 18. окт 2013, 12:58) - anonymous [нерегистровани]

Zemlja

Pa napokon pametno nesto od te dve najmocnije zemlje, a ne samo da se ratuje na zemlji , vece i mnogo vece opasnosti su blizu nas , trebalo bi i sve zemlje sveta da se pozabave tim problemom , jer nikad se nezna moze zemlja u kratko vreme da nestane udarom asteroida i drugih nebeskih tela.Svi naucnici sveta iz svih zemalja da se udruze i da se sto pre radi na odbranu zemaljske kugle a ne da ratujemo izmedju sebe , svi smo mi isti zemljani od crvene krvi i mesa.

(петак, 18. окт 2013, 12:19) - anonymous [нерегистровани]

Zanimljivo

Zanimljivo je to sto ako moze da unisti nesto sto leti ka zemlji onda je dovoljno jako da unisti i samu zemlju ili dobar deo nje :)