Читај ми!

Руси праве џиновског беспилотног предатора!

Водећи произвођач војних авиона у Русији „Сухој“, најавио је развој офанзивне беспилотне летелице тешке 20 тона. Летелица дизајниранa да уништава циљеве, покретне и стационарне, на копну и мору биће већа и од тренутног рекордера, „јуро хока“ тешког „тек“ 6.781 килограм.

„Сухој“, водећи произвођач војних авиона у Русији, најавио је развој офанзивне беспилотне летелице тешке 20 тона, дизајниране да уништава циљеве, покретне и стационарне, на копну и мору.

Прототип летелице, најављује руски лист Правда, полетеће већ 2018. године, а њене карактеристике, осим тежине, остаће тајна све до полетања.

Ова најава, сматрају аналитичари, показује да је Москва спремна да парира Американцима у производњи офанзивних беспилотних летелица и да крене путем роботизације своје армије.

„Са теоријске тачке гледишта, по инжењерингу и идејама за дизајн, Русија не заостаје у односу на друге светске војне силе“, рекао је Владимир Анохин, потпредседник руске Академије за геополитичка питања.

„Ипак, Русија треба још много да ради. Имамо одличне тимове који су провели деценије радећи на овим пројектима, али немамо довољно руку. Немамо индустријску базу нити раднике који би могли да произведу онолико ових летелица колико нам је тренутно потребно“, објаснио је Анохин.

Све досад, развој беспилотних летелица углавном је занемариван у руској војној доктрини, тврди за Правду Денис Федутинов, стручњак за беспилотне системе.

„Министарство одбране Русије ради на проналажењу лека за ову ситуацију, иницирајући и финансирајући програм који би требало да створи широк опсег беспилотних летелица различитих типова и класа“, рекао је Федутинов.

Према његовом мишљењу, флота беспилотних летелица подићи ће војну способност Русије и ојачати војну авијацију ове државе.

Већ за десетак година Русија би могла да има спремну респектабилну флоту беспилотних летелица разних намена.

„Беспилотне летелице можете слати у зоне борбених дејстава, да истражују и да осматрају, без ризиковања људских живота“, додаје Федутинов.

Ова летелица биће већа и од тренутног рекордера, „јуро хока“ у служби немачког ваздухопловства тешког 6.781 килограм.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво