Читај ми!

Пентагон дао 10 милиона долара за развој „робота-магарца“

Једна од најбољих компанија за развој роботике „Бостон дајнамикс“ добила је 10 милиона долара од Пентагона како би унапредила четвороножног робота LS3. Ово чудо технике налик магарцу, способно је да носи до 180 килограма терета по неприступачном терену и то пуна 32 километра.

Америчка компанија „Бостон дајнамикс“ из Волтама у Масачусетсу, једна од најбољих компанија за развој роботике, добила је 10 милиона долара од Пентагона како би унапредила LS3 (Legged Squad Support System) и претворила га у нечујну и на метке отпорну машину.

LS3 је четвороножни робот који је, како тврде творци, налик магарцу и има улогу да носи терет преко неприступачног терена.

Робот, који се заиста може назвати чудом технике, способан је да носи до 180 килограма, и то пуна 32 километра, са само једним пуњењем резервоара.

Осим тога, све то може да ради сам, без интервенције пратилаца, захваљујући уграђеном џи-пи-есу.

Четвороножна машина реагује на визуелне и аудио-команде, због чега додатно подсећа на животињу.

Због дизел мотора и хидраулике која га покреће, LS3 је тренутно веома гласан, што може угрозити животе војника чији терет ово паметно возило носи.

Министарству одбране САД ово достигнуће није било довољно, па је тако Пентагонов одељак ДАРПА (Defense Advanced Research Projects Agency) у пројекат уложио додатних 10 милиона долара како би кретање робота учинили тишим, а његову спољашњост отпорнијом на метке ниског калибра.

ДАРПА је компанији поставила рок да до 31. марта 2015. године претвори њихову идеју у стварност, па се тако тим истраживача из „Бостон дајнамикса“ суочава са озбиљним проблемом упркос позамашним ресурсима.

Тело будућег четвороножног механичког потрчка америчких војника тренутно је прилично отпорно на метке, поготово када носи велики терет, али је глава робота, на којој се налазе главни сензори који ову скаламерију чине таквом каква јесте, скоро потпуно незаштићена.

Агилност и моћ опажања робота LS3 први пут су демонстрирани почетком 2012. године, када је запањио све присутне на изложби „Модерн деј марин“ у граду Квантику у Вирџинији.

Очекује се да ће напредак рада на роботу бити представљен током следећег лета.

„Бостон дајнамикс“ основан је 1992. године, једна је од најнапреднијих компанија на свету које се баве роботиком и познат је по роботима који ходају на две и четири ноге.

Чувени четвороножни модел „биг дог“, који је направљен још 2005. године, претходник је новог ЛС3.

У арсеналу ове компаније налазе се и необичан робот РиСЕ, који се пење по вертикалним површинама, мали робот који може да скаче, као и хуманоидни роботи „атлас" и ПЕТМАН, који подсећају на машине из чувеног филма Терминатор.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво