Читај ми!

Команда "Ctrl-Alt-Del" била грешка

Једна од најосновнијих команди на рачунарима некада је била "Ctrl-Alt-Del". Међутим, Бил Гејтс истиче да је настала грешком и да је он желео да постоји посебан тастер за њу. Оснивач „Мајкрософта“ објашњава да компанија Ај-Би-Ем тада није желела да додаје још једно дугме на тастатуру, па је прихваћено компликованије решење, које се временом одомаћило.

Првобитно је настала као команда за рестартовање рачунара, а данас преживљава и у Windows 8 оперативном систему као пречица за приступ опцији Task Manager.

Оснивач „Мајкрософта“ Бил Гејтс окривио је Ај-Би-Ем за "Ctrl-Alt-Del", пошто је он желео да рачунар може да се рестартује на једно дугме.

Скраћеницу на тастатури измислио је инжењер Aј-Би-Ема Дејвид Бредли.

Испрва је желео да скраћеница буде "Ctrl-Alt-Esc", али је онда схватио да се та три дугмета могу једном руком случајно лако притиснути.

А онда се предомислио и уместо дугмета "Esc" ставио је "Del", пошто је у том случају скоро немогуће да се једном руком притисну сва три дугмета.

Команда "Ctrl+Alt+Del" прославила се деведесетих када је била популарно решење за „плави екран смрти“.

„Ја сам можда направио команду, али Бил ју је прославио“, рекао је Бредли једном приликом.  

Гејтс је, ипак, рекао да сматра да је приморавање корисника да притисну Ctrl-Alt-Del била грешка и да је он желео да се омогући да се команда изда помоћу једног дугмета.

„Могли смо да имамо једно дугме, али човек који је дизајнирао тастатуру за Aj-Би-Ем није желео да нам направи нови тастер“, објаснио је Гејтс.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара