Читај ми!

„Скакачи“ ће освојити Марс!

Негостољубиви терен Марса често онемогућава конвенционалним роверима да се крећу по површини те планете. Научници из Лестера развијају ново возило, такозваног „скакача“, који би, барем идејно, могао да скаче по 900 метара у даљину.

Британски тим научника развија идеју о марсовском „скакачу“, роботу који не би био ограничен негостољубивом површином и опасним рељефом Црвене планете.

У овом тренутку све мисије које су слетеле или планирају да буду послате на Марс користе точкове за кретање, а њихов напредак је често спутан звог пешчаних замки, стрмих литица и великих пространстава са огромним, непрелазним препрекама.

„Скакач“ би био у стању да једноставно прескочи препреке до најближе сигурне површине и настави своје истраживање.

Научници који раде на развоју овог пројекта су са Универзитета у Лестеру, а тесно сарађују са европском агенцијом за истраживање свемира „Астријум“.

Они предлажу да се возило покреће помоћу радиостропно-топлотног ракетног мотора.

Радио би по следећем принципу: извлачио би угљен-диоксид из атмосфере, компресовао га и претварао у течност. Потом би се убацивао у посебну комору и излагао великој температури из радиоактивног извора, што би узроковало његово експлозивно ширење.

Према прорачунима, потисак који би генерисале експлозије могао би да омогући возилу тежине једне тоне да скочи чак 900 метара у даљину.

„Предности оваквог кретања није само могућност преласка неприступачног терена, већ и далеко већа мобилност што би омогућило 'скакачу' да прелази много веће раздаљине од конвенционалних ровера“, каже један од научника Хуго Вилијамс.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво