Роботи воде у aпокалиптичну будућност?!

Научници верују да ће технологија угрозити људе и њихову доминацију светом, а то се може десити на неколико начина, будући да роботи несумњиво преузимају Земљу.

Роботи несумњиво преузимају свет, а људи треба да виде како ће се уклопити, пише Хафингтон пост.

Научници се слажу да долази време кад ће паметне машине људима постати ривали по интелигенцији, али се разликују визије будућности. Ипак, како год било, велика одговорност је на људима и у томе како ће употребити моћ машина које су сами створили.

Кад машине буду у стању да држе корак с људском интелигенцијом, учење нових информација састојаће се од простог копирања софтвера у „мозак“ машине, као што се данас инсталирају програми у компјутер.

Ум ових машина самим тим би напредовао много брже него људски, што би довело до превазилажења људске интелигенције.

Сваких хиљаду година након пољопривредне револуције светска економија се дуплирала, а после индустријске револуције двоструко повећање се дешавало на сваких 15 година. Научници сматрају да би након револуције технолошког јединства, економија могла да се дуплира на месечном нивоу.

Људи неће бити у стању да одрже корак с овим убрзаним развојем, па тако многи страхују од апокалиптичне револуције машина, док други тврде да се ова ствар може решити рестрикцијама које ће бити основа програмирања сваке интелигентне машине.

Неки роботичари тврде да ће уз помоћ науке (и симбиозе с машинама), реализовати идеју бесмртности, која већ неко време постоји у научној фантастици.

Сматра се да ће технолошко јединство, како научници називају спој људи и машина, ускоро бити могуће захваљујући бољем схватању људског мозга и развоја компјутерских процесора.

Засад постоје две теорије овог јединства. Једна иде у правцу тога да се подаци из мозга убацују у машину, чиме би ум особе, заједно са сећањима и емоцијама, био у стању вечно да живи, док се друга теорија креће у правцу замене људских удова и органа њиховим технолошким еквивалентима, чиме би се животни век људи знатно побољшао.

Како роботи буду постајали паметнији и способнији, људи ће бити све непотребнији. Док сад најнапреднији роботи могу да обављају само просте задатке, предвиђа се да ће до 2045. године њихова интелигенција експоненцијално расти и тако прерасти људску.

Преузимање послова људи ће у том случају бити горе него оно за време индустријске револуције.

У фабрикама машине обављају највише послова, а нови напреднији програми се развијају невероватном брзином.

Кибернетички импланти могли би људе да учине много паметнијим, бржим и снажнијим.

Још једна визија будућности роботике је да ће, захваљујући симбиози с машинама, настати нова раса суперљуди. Питање је колико и да ли би таква бића задржала своју човечност.

Кад скоро све задатке и послове буду обављале машине, људи могу постепено да изгубе способности које су некад дефинисале нашу врсту.

Неки научници тврде да се овај прелаз већ увелико дешава. Људи све мање користе сопствену способност навигације, памћења, рачунања и многих других ствари.

Технологија је потребу за овим задацима знатно умањила. Све чиме нам машине данас олакшавају живот утиче на еволуцију наше врсте, па се људи на крају могу развити у организме налик митохондријама, чија је једина функција да ћелије снабдевају енергијом.

Иако су митохондрије некад биле независни организми, њих су бактерије уградиле у свој систем. Људску врсту може очекивати судбина да, као у филму Матрикс, машинама служе као пуки извор енергије.

Како роботима нису потребни ваздух, вода или храна коју живи организми користе, они неће страховати од уништења екологије потребне за живот људи.

Један од страхова од суперинтелигентних машина управо је тај да ће оне исцрпети све Земљине ресурсе.

Има и оних научника који тврде да до тога неће доћи, јер ће машине које су у стању да униште окружење бити толико интелигентне да неће желети да га униште.

Развој робота-убица, који већ лутају светским ратиштима, према мишљењу неких научника, неизбежно води ка сукобу нас и паметних машина, баш као у серијалу филмова Терминатор.

Инжењери, пре свега у САД, већ раде на развоју паметних робота-војника, који ће ускоро бити главни борци против терориста.

Не треба много маште да се замисли како ово може да се окрене против људи. За многе футуристе питање је само када ће се то десити.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара