Eкран који пуни батерију мобилног!

Револуциoнарно откриће стиже из Француске! Научници су направили екран за мобилне телефоне, таблете и паметне сатове, који скупља енергију природног и вештачког светла, а затим је претвара у електрицитет за напајање. Први уређај тог типа на тржишту се очекујe 2014. године.

Француски научници направили су револуционарни екран за мобилне телефоне, који скупља енергију природног и вештачког светла, а затим је претвара у електрицитет који може да напаја мобилне телефоне.

Ова технологија користи кристале који прикупљају светлост, а може да се стави на екран сваког мобилног телефона, таблета или паметног сата.

Прототип екрана за 10 минута може да прикупи довољно енергије за четири минута рада телефона.

Француски произвођач „Сан партнер“ намерава да ту ефикасност додатно повећа и „Висипс“, како је технологија названа, понуди произвођачима мобилних телефона.

Они верују да ту технологију могу да искористе и за напајање станова у случају да сваки екран или прозор претворе у својеврсну соларну ћелију.

Кристал је провидан 90 одсто, па је голом оку неприметан, те не омета слику на екрану.

„Сан партнер“ је са компанијом „ТЦЛ комуникејшенс“ почео да развија мобилне који ће имати овај екран, а први телефони тог типа на тржишту се очекују 2014. године.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(субота, 07. сеп 2013, 16:54) - skorpion82 [нерегистровани]

Hahaha

Ne znam za druge, ali ja mobilni drzim u dzepu, a tamo bas i nema svetlosti. :-)

(субота, 07. сеп 2013, 15:56) - anonymous [нерегистровани]

To su vec

Amerikanci sa onom rose farbom koja moze svako staklo da pretvori u solarnu celiju pronasli. Mislim da je ovo samo usavrsavanje tog pronalaska. Ali super e kad imamo telefone sto trose bateriju neverovatno brzo kad koriste neke aplikacije kao GPS, internet, ili video plejere.
A i dobro je da se pokaze da nisu samo nemci na vrhuncu tehnologija. Zaboravili smo Vidasil to kao domaci izum, TGV kao najbolji voz itd.

(субота, 07. сеп 2013, 15:44) - Жаровит [нерегистровани]

Лепо , али!?

Када ће научна достигнућа да се користе на лечење људи, за оболеле, за достојанствено подношење пензионерских дана, ....

(субота, 07. сеп 2013, 13:40) - anonymous [нерегистровани]

Сјајно

браво!