Читај ми!

„Пикси“ – новe „очи“ за роботе

Визуелни сензор који користи колоритни алгоритам и лако се може „научити“ да препознаје и налази предмете помоћу боја зове се „Пикси“. На њега се могу прикључити роботи базирани на „Ардуино“ развојној платформи.

Фирма „Чармд лабс“ (Charmed Labs) и Универзитет „Карнеги мелон“ из америчког града Питсбурга, покренули су пројекат отвореног кода чији је циљ дати роботима рудиментарни вид помоћу камере која може детектовати, идентификовати и пратити кретање специфичних објеката – реч је о пројекту „Пикси“ (Pixy).

Сензор камере може детектовати објекте на основу седам боја и резултате дојавити рачунару.

На популарном сајту Кикстартер кроуфандинг (Kickstarter crowdfunding) покренута је кампања прикупљање средстава за финансирање пројекта, са задатим износом од 25.000 долара, а до сада је скупљено више од 47.000 долара!

Из „Чармд лабса“ истичу како ће овај додатак омогућити хобистима да своје роботе „науче“ разним задацима као што је, рецимо, да робот сам напуни своје батерије јер је могуће да препозна утичнице за струју према специфичним налепницама у боји које су стављене на утичнице.

Посебан софтвер „Пиксимон“ (PixyMon) који подржава „Виндоуз“ и ОС "X" системе процесуира слике из „Пикси“ камере и приказује их на монитору рачунара.

„Пикси“ има уграђена "Cortex-M0" и "Cortex-M4 ARM" језгра, сензор резолуције 1280x800 пиксела, 246 килобајта кеш меморије и један мегабајт флеш меморије за складиштење података.

На „Пикси“ се могу прикључити роботи базирани на „Ардуино“ развојној платформи. Уређај може обрадити фотографије резолуције 640x480 пиксела уз 50 сличица у секунди.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво