Читај ми!

Уђите у „кућу будућности“!

Није сан о идеалном животу већ јава: притиском на дугме може се укључити грејање, спуштати ролетне, па чак и надзирати шта деца гледају на телевизији. Све то контролише се са мобилног телефона из дома, његове непосредне близине или, пак, са посла. Видите шта све може „кућа будућности“!

Све магазинске вести можете пронаћи и на нашим Фејсбук и Твитер страницама.  

Тржиште аутоматизованих кућа доживело је прави процват. Сви кућни послови могу да се обављају једноставним додиром на екран таблета или мобилног телефона, а да не морате ни бити у кући!

Док сте на послу, можете СМС-ом укључити микроталасну рерну да подгреје храну, а на ваш мобилни стићи ће обавештење да је вечера, такорећи, сама себе спремила.

Према речима Робина Шепарда, специјалисте за кућну аутоматизацију, све се може контролисати путем интернета - шпорет, лустери, клима уређај.

„Можете чак са мобилног телефона да бирате када ћете коју собу да загревате и тако пазите колико новца трошите на струју“, рекао је Шепард.

Потпуно опремање „куће будућности“, коју је компанија „Корнфлејк“ недавно представила у Лондону, коштало је више од два милиона евра.

Стручњаци кажу да се цене техничке опреме преполове на сваких годину дана, па број људи који могу себи да приуште тако нешто временом ће расти.

„Тржиште такозваних паметних кућа доживело је огромне промене у последње време. Ствари које су некада биле луксуз, сада се масовно производе и постају доступне многима“, истакла је Елизабет Мид, аналитичар тржишта.

Захваљујући техничким достигнућима, бројни кућни послови сада ће моћи да се обављају готово без икаквог физичког напора. Намеће се питање да ли ће то људе учинити лењим?

„Желели смо да људе растеретимо бриге о кућним пословима, како би имали више времена да се посвете себи. Како ће то време искористити, ствар је њиховог личног избора“, објаснио је Шепард.

Могућност да у својој кући не мора ни прстом да се макне очигледно делује привлачно многим Европљанима.

Прошле године, тржиште аутоматизованих кућа остварило је промет од 223 милиона евра, а предвиђа се да ће се тај износ удвостручити већ до 2017. године. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво