Читај ми!

Северна Кореја има свој национални таблет!

"Samjiyon", уз бок „Еплу“ и „Самсунгу“! Северна Кореја је направила свој властити таблет који користи Андроид, има антену за примање ТВ програма, као и игру "Angry Birds Rio", али, наравно, нема интернет!

Према информацијама добијеним од туриста који су посетили Северну Кореју, ова изолована азијска земља придружила се развијеним земљама на Западу... бар у једној ствари.

Има свој национални таблет уређај, који је могуће купити и изнети из земље. Реч је о посебно модификованом моделу дијагонале екрана седам инча, названом "Samjiyon" и први пут представљеном у септембру прошле године на Међународном сајму у Пјонгјангу.

Спецификација обухвата двојезгарни процесор од 1,2 гигахерца, један гигабајт радне меморије, 8 или 16 гигабајта простора за складиштење, Андроид оперативни систем у верзији 4.0.4 Ice Cream Sandwich, камеру од 2 мегапиксела, те екран резолуције 1024x768.

Оно што уређај издваја од свих осталих на свету је уграђена антена за пријем програма четири канала севернокорејске националне телевизије, непостојање вај-фај везе, а, уместо тога, задати веб претраживач води корисника на севернокорејски интранет.

На листи уграђених апликација налази се седам игара међу којима се истиче популарна "Angry Birds Rio", већи број едукационих публикација међу којима је и политичка литература о Јуче филозофији, заправо политичким тезама Ким Ил Сунга, иначе службеној државној доктрини.

На крају вреди споменути да се уређај продаје по цени од 200 долара. То је свакако јефтиније од „Нексуса 7“, али је и даље ван домашаја већини Севернокорејаца, јер је тамо просечна зарада мања од 100 долара.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво