Читај ми!

Лептир кључ за прављење гардеробе која мења боју!

Захваљујући грађи крила, прецизније структури која подсећа на кристал неке врсте лептира могу да мењају боју у зависности од угла посматрања. Хонгконшки научници планирају да „ископирају“ принцип и направе тканине које ће мењати боју.

Сићушни делови попут кристала откривени на крилима тропских лептира могли би да буду кључ у развоју гардеробе која мења боју!

Хонгконшки физичари утврдили су како разлике у слојевима крила ових инсеката утичу на промене у изгледу распореда боја, чак и међу припадницима веома сродних врста.

Процес би могао да се реплицира, тврде научници, што би довело до тога да имамо материјале који би могли да се „наштелују“ да мењају боју.

Три врсте лептира биле су под лупама и микрослопима стручњака Баптистичког хонгконшког универзитета.

Код свих је било присутно својство иризације, то јест примећено је другачије рефлектовање светлости у зависности од угла посматрања.

Упркос томе што су били различитих боја (плаво-зелен, жуто-зелен и тамнозелен) када би их погледали из другог угла сви су попримали тамноплаве нијансе.

Због тога су научници посебно јаким микроскопима гледали попречни пресек крила инсеката.

Структура коју су открили била је налик на вишеслојна огледала која рефлектују светлост само одређених таласних дужина.

„Било је веома узбудљиво видети како природа ствара наноструктуре коју је човеку веома тешко да направи“, рекао је Кок Ваи Чиа, вођа научног тима.

Према његовим речима, тканина која би била направљена на овом принципу дању би била мирније ниансе, а са првим мраком претварала би се у материјал јаркијих тонова. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво