Читај ми!

Роботи чисте чувени мост у Сиднеју

Посебно дизајнирани роботи „ангажовани“ су за чишћење чувеног моста преко Сиднејске луке. Операција одстрањивања рђе и старе фарбе са аустралијског симбола описана као један од најзначајнијих програма одржавања на свету.

Аустралијске власти су за чишћење чувеног моста преко Сиднејске луке ангажовале два моћна робота.

Роботи Сенди и Роузи задужени су да састружу сву прљавштину са моста пре него што поново буде офарбан. Машине убризгавају ваздух под великим притиском, одстрањујући рђу и стару фарбу са аустралијског симбола.

Како преноси Би-Би-Си, операција је описана као један од најзначајнијих програма одржавања на свету.

Чишћење моста сматра се веома опасним подухватом, јер раднике приморава да сатима проводе у неудобним позама, а изложени опасностима тровања азбестом и старом фарбом.

Роботи, дело научника Технолошког универзитета у Сиднеју, најпре скенирају површине за чишћење, правећи тродимензионалне мапе и прорачуне колико је снаге потребно да се са појединих делова моста скине фарба.

„Посао чишћења моста је веома рискантан за људе. Мост вибрира због саобраћаја и има комплексну структуру, па смо се зато обратили Технолошком универзитету за помоћ“, истакао је представник аустралијске службе за путеве и воде.

Једна од главних знаменитости града, Сиднејски лучки мост, познат и као „Вешалица за капут“ (Coathanger) због карактеристичног лучног изгледа, отворен је у марту 1932. године, а до 1967. је био највиша грађевина у Сиднеју.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво