Шта је будућност „андроида"?

Први човек „Гугла“ за оперативне системе „андроид" и „хром" Сундар Пичај, у интервјуу за портал "Wired", наговештава да би у скоријој будућности могло да дође до спајања два оперативна система. Пичај говори и о изазовима са којима се „Гугл“ сусреће када је у питању „андроид" платформа и како напредује сарадња са гигантима, попут „Самсунга“ и „Фејсбука“.

У свом првом интервјуу одкад је преузео место Енди Рубина, шефа „Гугловог" одсека за aндроид, Сундар Пичај, који је водио развојни тим хрома а сада је један од најзначајнијих и најутицајнијих људи у „Гуглу", говори о будућности та два оперативна система, изазовима управљања и развоја андроида и његовом платформом отвореног кода, као и о односима са „Самсунгом" и „Фејсбуком".

Постављање Пичаја за шефа одсека андроида, као и чињеница да је већ водио тим задужен за хром, означава и први пут да у „Гуглу" постоји један човек задужен за развој два диспаритетна оперативна система.

Упркос томе што је та компанија већ неколико пута демантовала гласине да ће два оперативна система бити спојена, Пичај је, у интервјуу за портал Wired, истакао да ће бити појачани напори у проналажењу „сличности" та два програма и могућем комбиновању кодова између њихових платформи.

„Можда се успут нађе и неки синергичнији одговор", рекао је „Гуглов" шеф за андроид и хром.

Подсећања ради, андроид је убедљиво најпопуларнији оперативни систем за мобилне уређаје са више од 750 милиона корисника и са нових милион и по активација свакога дана. 

На питање како реагује на сталне измене и варијације које на бази aндроид платформе спроводе друге компаније, попут „Фејсбука" и „Амазона", Пичај је прилично дипломатски одговорио да је што се тиче „Гугла" свака иновација добродошла.

И док је за Фејсбуков home интерфејс имао речи хвале и истакао да је задовољан што су се у Зукерберговом тиму одлучили за андроид, Пичај је био нешто критичнији по питању избацивања „Амазонове" kindle fire линије (мини верзије њихових читача електронских књига), која користи измењени андроид.

„Волели бисмо када би сви радили на једној верзији андроида, зато што верујемо да би од тога сви имали користи", навео је Пичај, додајући да „Гугл" неће покушавати да осујети ниједну компанију која жели да пође стопама „Амазона".

Што се сарадње са „Самсунгом" тиче, „Гуглов" шеф за андроид и хром каже да је јужнокорејски гигант одличан партнер за сарадњу и да она напредује на свим пољима и свим важним производима.

На питање да ли „Гуглу" представља проблем што је „Самсунг" толико доминантан и узима скоро сав приход од платформе, Пинчај каже да је то медијска конструкција.

„Самсунг има критичну улогу у великом успеху андроида. Наш однос је веома сложен и добар. Да бисте омогућили људима позитивно искуство потребна вам је сарадња хардвера и софтвера. Кроз прошлост у компјутерској индустрији често су се развијали стабилне сарадње. Погледајте само 'Мајкрософт' и 'Интел', који су били изузетно зависни, али је све то испало веома добро за обе компаније", објаснио је Пичај.

Пичај је на крају најавио и да ће, што се хардвера тиче, „Гугл" наставити развој нексуса и хромбука.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(уторак, 14. мај 2013, 11:26) - anonymous [нерегистровани]

:)

smesis me

(уторак, 14. мај 2013, 09:58) - anonymous [нерегистровани]

Mike lad

Sta iPhone? Sta? o cemu ti pricas? kako me nerviraju ovakvi likovi...

Bravo za google ;)

(уторак, 14. мај 2013, 07:32) - Mike lad [нерегистровани]

Svi junaci nikom ponikose...

I na kraju IPhone!

(уторак, 14. мај 2013, 00:59) - anonymous [нерегистровани]

Dobar tekst

Bas sam jutros procitao ovaj intervju na Wired i odusevio se.

Eeee kad cemo mi i nasi strucnjaci ovako da pricamo i napredujemo. Svaka cast Guglu i ovom coveku na svemu sto su postigli. Samo napred.

Lepo prica Sundar i sto je najvaznije veoma realno. Hvala RTS-u za ovo!

(понедељак, 13. мај 2013, 23:20) - + Nikola S Munjas BA [нерегистровани]

Re..re..family three...

... G- FORSE WORLDWIDE !!!