Читај ми!

Шта је будућност „андроида"?

Први човек „Гугла“ за оперативне системе „андроид" и „хром" Сундар Пичај, у интервјуу за портал "Wired", наговештава да би у скоријој будућности могло да дође до спајања два оперативна система. Пичај говори и о изазовима са којима се „Гугл“ сусреће када је у питању „андроид" платформа и како напредује сарадња са гигантима, попут „Самсунга“ и „Фејсбука“.

У свом првом интервјуу одкад је преузео место Енди Рубина, шефа „Гугловог" одсека за aндроид, Сундар Пичај, који је водио развојни тим хрома а сада је један од најзначајнијих и најутицајнијих људи у „Гуглу", говори о будућности та два оперативна система, изазовима управљања и развоја андроида и његовом платформом отвореног кода, као и о односима са „Самсунгом" и „Фејсбуком".

Постављање Пичаја за шефа одсека андроида, као и чињеница да је већ водио тим задужен за хром, означава и први пут да у „Гуглу" постоји један човек задужен за развој два диспаритетна оперативна система.

Упркос томе што је та компанија већ неколико пута демантовала гласине да ће два оперативна система бити спојена, Пичај је, у интервјуу за портал Wired, истакао да ће бити појачани напори у проналажењу „сличности" та два програма и могућем комбиновању кодова између њихових платформи.

„Можда се успут нађе и неки синергичнији одговор", рекао је „Гуглов" шеф за андроид и хром.

Подсећања ради, андроид је убедљиво најпопуларнији оперативни систем за мобилне уређаје са више од 750 милиона корисника и са нових милион и по активација свакога дана. 

На питање како реагује на сталне измене и варијације које на бази aндроид платформе спроводе друге компаније, попут „Фејсбука" и „Амазона", Пичај је прилично дипломатски одговорио да је што се тиче „Гугла" свака иновација добродошла.

И док је за Фејсбуков home интерфејс имао речи хвале и истакао да је задовољан што су се у Зукерберговом тиму одлучили за андроид, Пичај је био нешто критичнији по питању избацивања „Амазонове" kindle fire линије (мини верзије њихових читача електронских књига), која користи измењени андроид.

„Волели бисмо када би сви радили на једној верзији андроида, зато што верујемо да би од тога сви имали користи", навео је Пичај, додајући да „Гугл" неће покушавати да осујети ниједну компанију која жели да пође стопама „Амазона".

Што се сарадње са „Самсунгом" тиче, „Гуглов" шеф за андроид и хром каже да је јужнокорејски гигант одличан партнер за сарадњу и да она напредује на свим пољима и свим важним производима.

На питање да ли „Гуглу" представља проблем што је „Самсунг" толико доминантан и узима скоро сав приход од платформе, Пинчај каже да је то медијска конструкција.

„Самсунг има критичну улогу у великом успеху андроида. Наш однос је веома сложен и добар. Да бисте омогућили људима позитивно искуство потребна вам је сарадња хардвера и софтвера. Кроз прошлост у компјутерској индустрији често су се развијали стабилне сарадње. Погледајте само 'Мајкрософт' и 'Интел', који су били изузетно зависни, али је све то испало веома добро за обе компаније", објаснио је Пичај.

Пичај је на крају најавио и да ће, што се хардвера тиче, „Гугл" наставити развој нексуса и хромбука.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво