Читај ми!

„Мешанац“ аутобуса и воза!

Са дужином од готово 31 метар, два зглоба, четири управљиве осовине и капацитетом од 256 путника, хибридни "AutoTram Extra Grand" најдужи је градски бус на свету.

"AutoTram Extra Grand" сматра се најдужим аутобусом на свету.

Возило које има капацитет већег трамваја или половине метро-воза, а маневарске способности аутобуса, дугачко је чак 30,73 метра, а широко 2,55.

Занимљиво је да му за полукружно окретање не треба много места – круг минималног пречника од 24,72 метра, што му омогућавају четири управљиве осовине.

Дело је дрезденског Института за саобраћајне и инфраструктурне системе „Фраунхофер".

Опремљен је са 96 седишта, док је за стајање предвиђено до 160 места.

Реч је о хибридном аутобусу – покрећу га два дизел („ивеко N69" 6-цилиндрични дизел генератор oд 295 коњских снага и „мерцедес ОМ629", такође дизел генератор, али 8-цилиндрични, од 315 коњских снага) и један електро-мотор са литијум-јонском батеријом од 35 киловата.

Има резервоар од 280 литара.

Дозвољено максимално оптерећење је 42.235 килограма.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво