Читај ми!

Јапански научници „прочитали“ снове

Будући да снови фасцинирају људе од најстаријих времена, јапански научници су покушали да открију њихову функцију и значај уз помоћ магнетне резонанце, којом су први пут успели да дешифрују визије које се јављају током спавања и то са скоро 70 одсто прецизности.

Јапански научници су уз помоћ магнетне резонанце (МРТ) успели да „прочитају" снове са 60 до 70 одсто прецизности.

Истраживачи су успели да, како кажу, први пут у свету дешифрују визије које се јављају током спавања.

У студији, објављеној у часопису Сајенс, стручњаци АТР компјутерске лабораторије за истраживање процеса у мозгу из Кјота, наводе да су користећи магнетну резонанцу успели да лоцирају активне делове мозга током прве фазе сна и утврде шта спавачи виде у својим сновима.

Научници су снимали мозак тројице волонтера током спавања. Чим би заспали, научници би их будили и тражили да опишу своје снове. Цео процес је поновљен 200 пута.

На основу добијених резултата, истраживачи су креирали базу података у којој су објекте сврставали у сличне визуелне категорије.

У следећем кораку били су у стању да предвиде слике које су спавачи видели са прецизношћу од 60 одсто, па чак и 70 одсто у случају 15 специфичних објеката, укључујући људе, речи и књиге.

„Наш закључак је да смо успешно дешифровали поједине снове са прилично високим степеном прецизности", рекао је вођа истраживања Јукијасу Камитани за АФП.

„Снови фасцинирају људе од најстаријих времена, али су њихова функција и значај остали недокучиви", нагласио је Камитани који истиче да верује да је овај резултат кључни корак, који ће нас довести до прецизног читања снова.

Јукијасу и његови сарадници ће сада покушати да завире у дубоке снове, у којима се најснажније сања.

Истраживаће и да ли је могуће на исти начин протумачити осећања, мирисе, боје и активности које људи доживљавају у сновима.

„Желели бисмо да успоставимо прецизнију методу, како бисмо могли да радимо на визуализацији снова", објаснио је јапански научник.

Јукијасу Камитани је, међутим, признао да је дуг пут до разумевања сна у целини.

Образац за дешифровање снова се разликује од човека до човека, а база података коју су развили не може да се примени на све, већ мора да се прилагођава свакој особи појединачно.

„Још је много тога што је нама непознато", рекао је Камитани, чији је експеримент обављен у оквиру тамошњег владиног програма проучавања мозга за који је Министарство науке и технологије, само у протеклој години, издвојило 3,4 милијарде јена (35 милиона долара).

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи