Створен диск од стакла који запис може да сачува милијардама година!

Научници британског Универзитета у Саутемптону учинили су огроман корак у развоју складишта за дигиталне податке јер су, коришћењем нанотехнологије, створили диск од стакла који запис може да сачува милијардама година.

Тиме ће проблем данашњих медија, где фотографије избледе или књиге иструле, бити решен, јер када се погледа на дуже стазе, очување заједничког културног и духовног наслеђа човечанства представља штафету, у којој надолазеће генерације једна другој предају информације похрањене на медијима за складиштење који ће у року од неколико година пропасти.

Како се наводи на сајту Универзитета у Саутемптону научници Центра за истраживање оптоелектронике (ОРЦ) успели су да, користећи фемтносекундни ласер, ласер чији су импулси светлости дугачки неколико билијардитих делова секунде, на посебно обликовано стакло запишу и са њега прочитају петодимензионалне дигиталне податке.

Наиме, ласер записује податке тако што претвара минијатурне делове стакла у поларизирајућу структуру, који се читају слањем другог импулса.

Они се интерпретирају на основу типа, радијалног или азимуталног, и смера поларизације, што чини да стакло “има” пет диманзије - три физичке у наслаганим слојевима, а две у таласној дужини (боји) и поларизацији светлосног таласа (једна с поларизацијом од нула, а друга од 90 степени).

Капацитет оваквог стакла јесте 360 терабајта меморије и стабилно је до температуре од 1.000 Целзијусових степени.

На собној температури, како тврде научници, требало би да је неограничен, односно, како предвиђају, на теператури која не прелази 190 степени Целзијусових може да траје чак 13,8 милијарди година.

То није мало када се има у виду да планета Земља постоји 4,6 милијарди година, галаксија Млечни пут 13,2 милијарде година, а човек највише 200.000 година.

Стручњаци сматрају да ће највећу корист од новог вида дугорочног складиштења података имати институције са великом базом података, попут националних архива, музеја и библиотека.

Први пут ова технологија приказана је 2013. када је текстуална датотека од 300 килобајта успешно снимљена у пет димензија.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(субота, 20. феб 2016, 07:46) - anonymous [нерегистровани]

Смејурија

Упс! Испаде ми из руке на под......

(петак, 19. феб 2016, 13:19) - Патриот [нерегистровани]

Баш ме занима!

"диск од стакла који запис може да сачува милијардама година."
>>Баш ме занима ко је и како извршио дугорочна истраживања и доказао у пракси то што се тврди. Најлакше је баратати милијардама година, то не може нико да докаже а када већ имаш милијарде лако бараташ њима, ако ти не достаје нека милијарда само допишеш неку нулу, а ако ти је превише (што се изузетно ретко догађа) избришеш неку нулу и то се и не примети. А ко не верује нека докаже након неколико милијарди година да то није тачно, а ту је увек ас у рукаву, може се дописати нека нула и ствар је опет уреду.

(петак, 19. феб 2016, 12:56) - Mirko [нерегистровани]

Staklo

...ce biti nelomljivo, bar u tom slucaju.

(петак, 19. феб 2016, 12:11) - tk&dk [нерегистровани]

Kvantne čestice

Neka civilizacija, naprednija od naše, ostavila je zapise u kvantnim česticama. Kad to otkrijemo, saznaćemo sve o svemiru, životu i večnosti. Sve tajne se nalaze i mikrokosmosu. Te čestice su neuništive i ostaju zapisi bez obzira kako se svemir menjao. Ne morate da mi verujete , ali ni Demokritu nisu verovali da postoje atomi.

(петак, 19. феб 2016, 01:36) - anonymous [нерегистровани]

E ovo menja stvari

Sad jos da vidimo uredjaj koji ce podrzati brzinu upisa i citanja na tolikom prostoru skladistenja.

(петак, 19. феб 2016, 00:52) - Dragan [нерегистровани]

memorijski kristali

"Memorijeski kristali" sa TV i fantastike u realnost.

(четвртак, 18. феб 2016, 21:31) - anonymous [нерегистровани]

Srbistanac

Jedina dobra strana je sto ce mozda neka nova vrsta posle coveka koja bude dominantna na planeti videti sta NE TREBA raditi. Ako uopste bude Zemlje posle ljudske vrste

(четвртак, 18. феб 2016, 21:20) - Шепртља [нерегистровани]

Ууууупс!

Испустио сам диск на бетон. Баш сам неспретан. :)

(четвртак, 18. феб 2016, 20:46) - Alek_86 [нерегистровани]

the future is now

svaka čast!