Тринаести рођендан „Википедије“ на српском

Пре тачно 13 година настала је „Википедија“ на српском језику, а јубилеј ће бити обележен окупљањем уредника у канцеларији у Београду.

Српска верзија отворене енциклопедије покренута је 2003. године, након раздвајања „Википедије“ на српскохрватском језику на српску и хрватску, захваљујући ентузијазму неколико добровољаца „Викимедије Србије“.

У првој години имала је 150 чланака, а само три године касније достигнуто је 100.000 чланака.

Данас „Википедија“ на српском језику има више од 330.000 чланака, више од 175.000 регистрованих корисника и 914 активних уредника.

„‘Википедија' је постала синоним за енциклопедију, што нисмо ни претпоставили да ће се десити када смо почели да је стварамо пре 13 година“, рекао је председник „Викимедије Србије“ Филип Маљковић, додајући да је оно што је истрајало идеја слободног знања, које треба да буде доступно свима.

Маљковић верује да ће увођење визуелног уређивача привући нове уреднике и олакшати њихов допринос „Википедији“ на српском језику.

„Викимедија Србије“ је невладино, нестраначко и непрофитно удружење, чији су циљеви промоција и подржавање стварања, сакупљања и умножавања слободног садржаја на српском језику, као и идеје да сви људи имају једнак приступ знању и образовању.

Своје активности усмерава на пружање подршке развоју „Википедије“ кроз бројне програме и пројекте, попут образовног програма који укључује писање семинарских радова на „Википедији“, радионица уређивања, уређивачких маратона, годишњих и микро-грантова.

број коментара 0 Пошаљи коментар