Десет година „Викимедије Србије“

„Викимедија Србије“, непрофитно удружење, које стоји иза пројекта највеће јужнословенске онлајн енциклопедије - „Википедије“ на српском језику и других сличних „Вики“ пројеката, 3. децембра је прославило 10 година успешног рада.

Током деценије свог рада „Викимедија Србије“ подржавала је и развијала пројекте које реализује „Викимедијина Задужбина“ на глобалном нивоу, у циљу промоције и подржавања стварања, сакупљања и умножавања слободног садржаја искључиво на непрофтан начин.

На овом скупу говорио је водећи колектив „Викимедије“, на челу са председником Филипом Маљковићем.

Основана 2005. године као удружење волонтера и ентузијаста, „Викимедија“ данас броји више од 150 чланова који се воде мисијом „Викимедијине Задужбине“ - да сви људи на свету имају једнак приступ знању и образовању.

Њима су овим поводом уручене захвалнице за допринос промоцији слободног знања. Свечаност је употпуњена пројекцијом најбољих фотографија са фото-конкурса Вики воли Земљу.

Током ове деценије „Викимедија Србије“ је подржавала и развијала пројекте које реализује „Викимедијина Задужбина“ на глобалном нивоу, у циљу промоције и подржавања стварања, сакупљања и умножавања слободног садржаја искључиво на непрофтан начин.

Најпознатији и највећи пројекат је Википедија на српском језику, али са једнаком пажњом се развијају и пројекти Викивести, Викиречник, Викикњиге, Викиизворник, Викицитати, као и Образовни програм, фото-конкурси, такмичења у писању чланака на Википедији, али и сарадње са бројним институцијама културе: библиотекама, музејима, архивима, галеријама и другим организацијама.

Остали аутори: Вања Млађеновић
број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 04. дец 2015, 15:47) - Милан Милановић [нерегистровани]

з

свака част тим људима, наша википедија је једна од посећенијих и бо броју текстова једна од најзначајних у свету, посебно бих поздравио људе који пишу википедију на српско-хрватском језику која је до скоро била минорна у поређењу са српском и са хрватском да би данас бројала више текстова него обе заједно ако се не варам и тако избила на сам врх, јако сам поносан због тога и одајем част и признање тим људима