број коментара 34 пошаљи коментар
(четвртак, 06. дец 2018, 18:07)
anonymous [нерегистровани]

пакт већ дјелује

Пакт против Србије већ ради пуном паром

(четвртак, 06. дец 2018, 18:17)
anonymous [нерегистровани]

Gusle

Majko moja pa zar i oko instrumenta,svi su def.ludi!

(четвртак, 06. дец 2018, 18:25)
anonymous [нерегистровани]

Becko-berlinska skola

Dok nasi istoricari i etnolozi cute i primaju plate za svoj nerad "komsije" ne miruju pa me ne bi cudilo da i srpski opanak zastite kao svoje nacionalno dobro.

(четвртак, 06. дец 2018, 18:34)
Tibor [нерегистровани]

kad nemas, onda otimaj!

Ovi su zaista zalosni u svojim pokusajima da ispune tu njihovu " starosedelacku" historiju!? Tako to izgleda kada prkusavas retroaktivno da pises knjige i muziku! Inace, ono sto svaki Europljanin zna, Lauta/ Luta/ Lovta, je vise zicani instrument koji se svira trzanjem ( kao gitara!), u turskoj ( istambul) se tradicionalno prave sa 4 duple zice dok se po evropi, na njihovim modernijim oblicima pisala i svirala svima poznata barok muzika!

(четвртак, 06. дец 2018, 19:07)
anonymous [нерегистровани]

Zanimljivo

Mislim da su gusle ili stari ilirski (sto ne znaci albanski) instrument ili arapski. Ali zanimljivo je da su ostali koji sada traze da gusle budu i njihov instrument ismijavali Srbe koji su najvise zadnjih par stotina godina promovirali taj instrument. Sad kad su vidjeli da je instrument usao na uneskovu listu traze da bude i njihov. Licimjerje!

(четвртак, 06. дец 2018, 19:08)
anonymous [нерегистровани]

Odgovor

Hahhha sada ce i sajkacu da proglase albanskom nosnjom,,,hehehe koje ludilo covece

(четвртак, 06. дец 2018, 19:13)
anonymous [нерегистровани]

Upravo...

...tako!Pakt radi,ali nasi strucnjaci imaju priliku da dokazu da je nas zahtev opravdan,pa onda taj pakt nece imati uspeha.Ako su dokazi cvrsti,nema problema!!!

(четвртак, 06. дец 2018, 19:56)
anonymous Lala [нерегистровани]

A ko će ga znati

Možda i Leskovačku mućkalicu proglase njihovovom .

(четвртак, 06. дец 2018, 20:13)
Rodoljub [нерегистровани]

Ahahahah...

Nevjerovatni su... Ahahhaha...

(четвртак, 06. дец 2018, 21:20)
anonymous [нерегистровани]

Gusle

Gusle su regionalni instrument i ne vidim sta je tu sporno- pripada svima, ali cinjenica je da su do skora svi ismijavali Srbe zbog instrumenta, a sada kad je na UNESCO listi, svi bi da ga prisvoje...

(четвртак, 06. дец 2018, 21:33)
Filip Visnjic [нерегистровани]

Opasno

Ovo iz vise razloga nije smesno. Kao prvo se radi o masovnom pokusaju istrebljenja svega sto je Srpska tradicija. Ceo istoricarski sastav nemacke radi na tome da Srpstvo nestane, ne samo na balkanu vec i braca Serbi u istocnoj nemackoj. Zla okolina je samo jedan alat pri tome. Druo pitamje je kako koze neko ko nije clan institucjije da na istoj podnosi zahteve. Zasto se dizvoljava. Dakle Srbija mora da pojaca napore na svim kultrunim i privrednim frontovima. O vojsci da ne pricamo.

(четвртак, 06. дец 2018, 21:54)
anonymous [нерегистровани]

pa nije

... leskovacka vec osmanlijska

(четвртак, 06. дец 2018, 21:58)
anonymous [нерегистровани]

Jugoslovenska posla

Ma nema pakta brace i komsija protiv Srba, ne samo Srbije. Samo sve slucajno koordinisano. Ali snosimo veliki deo odgovornosti, da smo se grcevito drzali svog identiteta umesto jugoslovenskog, odavno bi bilo jasno kome svo srpsko nasledje pripada, i u Unesku i van njega.

(четвртак, 06. дец 2018, 21:59)
Чича [нерегистровани]

Сви би наше да присвоје

Овде читам: Тврди се да су Албанија и тзв. држава Косово још пре неколико година покушале да овај музички инструмент региструју у Унеску као баштину свог културног наслеђа, али је тај захтев одбијен јер Приштина није члан Унеска.

Па ако је албанско културно наслеђе, могла га је Албанија регистровати.
Гусле су Српско културно наслеђе, а свирали су и свирају их само Срби из Србије, Срби из Црне Горе, Срби из Босне и Херцеговине, Срби из Хрватске и Срби из Румуније. Све је овде јасно.

(четвртак, 06. дец 2018, 22:23)
anonymous [нерегистровани]

Unesko je farsa

Unesko je nedavno proglasio Zid plača u Jerusalimu za palestinski kulturni spomenik. Ako Albanci dovoljno izlobiraju proglasiće i gusle za hrvatsko i albansko kulturno nasleđe bez obzira na srpske narodne pesme koje su se vekovima pevale uz gusle i kao takve ušle u svetsku kulturnu baštinu.
Albanci manipulišu i izmišljaju navodne gusle kod Arapa. Na Bliskom Istoku kod mnogih naroda postoji ud, instrument sličan guslama koji proizvodi drugačiji zvuk. Kao što Palestinci pokušavaju putem krađe kulturnog nasleđa da unište Izrael tako na isti način Albanci nameravaju da unište Srbiju.

(четвртак, 06. дец 2018, 22:24)
anonymous [нерегистровани]

Opet Srbi da je "sve srpsko"???

Gitara je prijeklom iz Arabije, zicani instrument, a i gusle (pitam Pravoslavce, sta znaci na srbijanskom) su sigurno iz Arabije! Sta je inace "srpsko"??? Nista!

(четвртак, 06. дец 2018, 22:26)
anonymous [нерегистровани]

A po cemu je srpski instrument?

Ajde, ne budite glupi!

(четвртак, 06. дец 2018, 22:54)
anonymous [нерегистровани]

Контрадикција

Говоре да то није српски инструмент тако што наводе лаута, а онда кажу да је слична гуслама. Па чекајте сада, јел то певање уз лауту исто што и певање уз гусле или слично? Професионализам на нивоу.

(четвртак, 06. дец 2018, 22:54)
anonymous [нерегистровани]

Gusle su srpske,to svi znaju

A,svi ostali koji pjevaju uz gusle su bivsi Srbi kojima su gusle ostale od pradjedova,prije napustanja srpske nacionalnosti i SPC.A,sve ostale price su zlonamjerne i uperene protiv srpstva.

(четвртак, 06. дец 2018, 23:01)
J.A.O. [нерегистровани]

Sledeće?

Kada će na red doći: Jelek, Anterija i Opanci (Šiljkani i Šivenjaci)?
Uzgred rečeno: Tehnika izrade opanaka u Srbiji je kandidat za Uneskovu listu. Vidi svet ko ima tradiciju. Neki naši "bivši" su nam poručili da, ponesemo samo zemlju na svojim opancima.

(четвртак, 06. дец 2018, 23:16)
anonymous [нерегистровани]

Hrvatsko zagorje

Ne damo gusle i ojkacu mi iz Hrvatskog Zagorja.

(четвртак, 06. дец 2018, 23:46)
Tulak [нерегистровани]

Citas li

....културног наслеђа човечанства као део културног наслеђа Србије...

(четвртак, 06. дец 2018, 23:47)
Zoran [нерегистровани]

Zajednicka istorija

I drugi narodi u okruzenju imaju dugu istoriju Gusala! Npr. u UNESCO-Listu o Sokolarstvu ima oko 10 zemaja: od Mongolije, UAE, preko Austrije, Njemacke itd. Tako da moze biti upisano i vise zemalja u nematrijalnom dobru.

(четвртак, 06. дец 2018, 23:49)
anonymous [нерегистровани]

neka se zna

Nije tu u pitanje Lahuta ili Gusla moja ili tvoja,
nego dase zna kome sfaro to pripada jel izade sa ovome da samo Serbi su tu i niko drugi.

(четвртак, 06. дец 2018, 23:57)
Djoka [нерегистровани]

Gusle

Pa , kako rekoše albanci da su oni sagradili naše crkve i da ih čuvaju te zato zaslužuju da budu u Unesku , sad ako utvrde da su i gusle njihove imaće više šansi. Ko zna šta će još smisliti...

(петак, 07. дец 2018, 00:23)
anonymous [нерегистровани]

Srpske su naravno

Gusle su srpske. Sa njima je se pisala srpska istoruja. A kada se i guslar malo zanese ...... srbi pobednici..... nebeski .... sve je srpskooo

(петак, 07. дец 2018, 00:27)
anonymous [нерегистровани]

Sta se mene tice

Ja bi taj instrumenat zabranio

(петак, 07. дец 2018, 07:55)
anonymous [нерегистровани]

Svašta

Dečije priče , kakvom novinaru pada na pamet da se bavi takvom bajkom i to baš na ovo vreme kada situacija je veoma napeta, (gluposti)

(петак, 07. дец 2018, 09:42)
anonymous [нерегистровани]

Albanac...

Lahuta kao i Fustanella koju trage i Grci to su dve albanske nacionalne tradiconalne i istorijske stvari tu nema nikakve sumnje moze da kaze ko sta kod hoce...!!!

(петак, 07. дец 2018, 10:13)
Zemlja dubokog oranja! [нерегистровани]

Nama ostaje samo da tražimo zaštitu...

praziluka!

(петак, 07. дец 2018, 10:54)
Slovenac [нерегистровани]

Hrvatsko zagorje

Ne dajte , ne dajte... Vi i niste za drugo nego za gusle !

(петак, 07. дец 2018, 11:34)
Milijana [нерегистровани]

Koliko znam

gusle potiču iz srednje Azije a Srbi su ih kao pleme stepskog porekla doneli na područje jugoistočne Evrope. Sreću se još u Crnoj Gori, Bosni, Hercegovini i Dalmaciji.
Postoji podatak da je Stefan Nemanja u dvanaestom veku dočekao Fridriha Prvog Barbarosu sa guslama u Nišu, .
Gusle se smatraju instrumentom gorštaka što simboliše i to da je gudalo najčešće u obliku zmije. Verovatno su se zbog toga najoriginalnije zadržale u Crnoj Gori (guslarske večeri, festivali...).E sad to što crnogorci smatraju da nisu Srbi, to je već druga tema.
Srbi su zahvaljujući guslarima - narodnim pevačima očuvali nacionalnu istoriju naročito iz doba otomanstva,. često uz preuveličavanje junaštva srpskih ratnika ali ne nerazumno nego prkosno.
Pa sada neka stručnjaci presude čije su zapravo gusle. Oko svega smo se složili ostalo je još samo oko gusala, ajde da i tu napravimo kompromis zarad mira na Balkanu.

(петак, 07. дец 2018, 12:33)
anonymous [нерегистровани]

Тако је...

... Србине!

(субота, 08. дец 2018, 01:56)
anonymous [нерегистровани]

Bitno da je sve antisrpsko

A koje 'Pravoslavce' ti pitas? I sto ne objasni po cemu su gusle vase, i odakle si uopste? Hrvatijanac, Albanijanac, Crnogorijanac? A oni kojima nije jasno zasto novonastale nacije insistiraju na pojmu 'srbijansko' profesor Lompar je to lepo objasnio.