Анђелка Роксандић, четвртак, 17. јан 2013

Да смо ми живи и здрави

Отац је, пре своје смрти, оставио сину две кутије и рекао му да једну отвори када му у животу буде тешко, а другу када му све буде ишло лако. Син је, када је запао у тешку финансијску ситуацију и када му ништа у животу није ишло од руке, отворио кутијицу. У њој је била цедуља на којој је писало: „Проћи ће“. После неког времена, све му је кренуло као подмазано, имао је личну срећу и зарађивао велике количине* новца. Када је био најсрећнији, он одлучи да отвори и ону другу кутију. У тој кутији је, такође, била цедуља на којој је писало: „Проћи ће“.

Дочекасмо 2013. по принципу „светско а наше". Испратисмо још једном 2012. годину „по нашки". Неко је радио, неко празновао, како је коме воља.

И као што то увек бива на крају године, правиле су се рачунице - ко је шта радио, како је радио, колику суму* је зарадио, а колику своту*  ће изгубити.

Свако од нас правио је сажетак урађених послова и оних који га чекају следеће године. Међу тим размишљањима нађу се и питања шта смо радили добро, а шта нисмо и шта треба да променимо.

Можда је неко помислио како му недостаје новца, како никада не може довољно да заради и како би било лепо да не ради ништа, а да паре стижу. Или бар да ради мање, а зарађује више.

Каква ће нам бити ова 13. година 21. века? Сујеверни кажу да је број* 13 баксузан. Али, по нашем старом добром обичају да пркосимо свему, па и судбини брдовитог Балкана - можда, ипак, буде срећнија и берићетнија него досадашње у овом веку.

Размишљајући о баснословним сумама*, запитајмо се шта је потребно за срећу. То, свакако, нису астрономске количине новца*. Потребно је себи поставити реалне циљеве, имати мало воље, много упорности, стрпљења и љубави у свему што се ради.

А ако желимо да овај свет буде бољи, нека свако од нас - свакога дана - упита себе шта је тога дана корисно урадио за друге и за себе. Нека свако од нас постане бољи.

*Цифра (бројка) је бројни знак записан арапским или римским знаковима (0, 1, 2, 3,... 9). То није исто што и број. Погрешно је рећи: „Зарађивао је велике цифре"; „Размишљајући о баснословним цифрама, запитајмо се шта је потребно за срећу; „То, свакако, нису астрономске цифре". Треба рећи: износ, свота, количина, сума; астрономске количине новца, баснословне суме и сл.

број коментара 1 пошаљи коментар
(четвртак, 14. мар 2013, 09:56)
anonymous [нерегистровани]

Bravo

Tekst je fantastican!