Радован Пантовић, субота, 14. јун 2014

Мундијал - душа у рају

У земљи која је фудбалу „удахнула душу",поклонила ритам самбе, радост карневала, лепоту Ипанеме и Копакабане, ова игра и даље одгаја чудесна својства

Слушајући радио преносе, замишљао сам фудбалере као змајеве, а голмане како лете до корнера и назад до гола и ретко кад се спуштају на земљу - присетио се еком приликом Матија Бећковић својих првих представа о игри „буба маром". Ова дечачка поетика фудбала, једном кад се осети, јавља се и заводи целог живота.

Инспирише и опија у присуству „дербија", „финала", „шампионата"... или обичног фудбалског поподнева. Универзална, неухватљива и тешко појмљива страст обузима фанове, клубове, државе и континенте, а ових дана и целу планету.

Почео је двадесети „мундијал", светски фудбалски шампионат . У Бразилу, земљи која је фудбалу „удахнула душу", поклонила ритам самбе, радост карневала, лепоту Ипанеме и Копакабане. Тамо где је на емоцијама, вештини и страсти створен култ фудбала. Где је Фифина Ника, богиња тријумфа, стекла трајно уточиште. Кариоке у овом спорту, кажу, према вибрацијама самбе могу да пројектују свако зрно карактера, мисао или идеју.

Бразилци кроз фудбал показују ко су и шта би желели да буду. Појединачно и колективно. Кроз фудбал на зеленој трави, трибинама и са лоптом, тврде, остали су нација!

Чудесна својства фудбалу одавно приписује и наука. У верзији британског социолога Алена Тимилсона ова игра битно утиче на судбину цивилизације. Фудбал је у његовој интерпретацији модерни еликсир за стварање и учвршћивање националних идентитета. Утакмице, стадиони и њихова аура идеалан су простор за масовно испољавање заједничког осећања. Кроз фудбал се открива и промовише колективно биће народа. У свој фудбалски стил свака нација уноси поетику сопствене традиције, културе и духа.

Истовремено, јединственом симболиком, слободом и драматургијом фудбал постаје репрезентативни модел глобалне културе. Његова универзалност темељи се на изворној једноставности игре, минимуму правила и услова а максимуму слободе, идеја и креативности. Већ век и по, он руши све баријере; социјалне и класне, политичке, родне и расне. Универзални карактер готово да гради на филозофским поставкама слободе, једнакости и правде. Фудбалски закони су неприкосновени, а фудбалска правда извесна. Посвећеници чак тврде да су идеали и пароле модерног доба оствариви и могући још само на фудбалском терену.

„Игру кваре" скептици, „неверници" убеђени да је неолиберална филозофија и фудбалу подметнула кукавичје јаје, свела га на профитну зону у којој се годишње врти неколио стотина милијарди долара! У којој се навијач претворио у конзумента, играч у најамника а тренер у топ менаџера. У којој тактика профита убија лепоту игре, кладиониоце манипулишу фактором среће, а политичка коректност гуши слободу трибина.

Могуће, то је све тачно, али само док пиштаљка не означи почетак игре. А тада, „лопта је округла"; изазов расте, почиње њен диктат и важе само њена правила. „Уметност дриблинга" нема цену. Не може се предвидети ни статистички измерити као ни ерупција исконске страсти, радост и хук трибина, колективна екстаза гола.

Kоефицијент среће, прогресија, и домет фудбалског транса ,који се шири са стадиона, и даље су тајна за берзе, манипуланте и социо политичке профитере.

Тамо се крију лепота, драж и снага фудбала. И његова универзална метафора слободе.

број коментара 9 пошаљи коментар
(недеља, 15. јун 2014, 01:08)
bek 03 [нерегистровани]

lepo

Ovaj mundijal kako je krenuo opravdace svaku rec koju ste napisali. Sjajno ste opisali zasto je fudbal najvaznija sporedna stvar na svetu. Bravo!

(недеља, 15. јун 2014, 22:09)
mirko sabac [нерегистровани]

bilo nekad

E moj Pantovicu sve je to fino samo nas nigde nema. Dobro ti pises ali bolje bi bilo da mi sve to mozemo da vidimo na nasim terenima umesto suzavca, dimnih bombi i pirotehnike. Nekad smo bili evrpski Brazil a sad ko bliski istok. Nekad bilo, nema vise. Jedino hvala rts sto bar mozemo da gledamo tudje majstore fudbala i ovaj veseli Brazil.

(понедељак, 16. јун 2014, 08:58)
Miša [нерегистровани]

ponoćna utakmica

Zahvaljujem se RTS-u na prenosima svih utakmica iz Brazila.

Postoji samo jedan problem - repriza ponoćne utakmice ide prerano (13h), tako da zaposleni realno te utakmice neće moći gledati ni direktno ni u reprizi.

Trebalo bi o ovome da razmislite i probate da utičete na rukovodstvo da se repriza pomeri na 15 ili 16h.

Pozdrav,

Miša

(понедељак, 16. јун 2014, 09:53)
Zarić [нерегистровани]

Fanatik

Delim istu strast. Fudbal je više od igre!

(понедељак, 16. јун 2014, 21:42)
slucajni prolaznik [нерегистровани]

o kori hleba i casi viskija

Ovakvi napisi nam dodatnu mazu oci da nam je kora hleba dovoljna i da u teskim vremenima treba da budemo srecni akda je imamo i da ne treba da brinemo o tome da li neko jede kolace, pije viski ili putuje o nasem trosku na svetsko prvenstvo. Da bi stigli tamo moramo da mnogo toga uradimo i da napravimo svrste temelje i dobar zivot za vecinu ljudi a ne klimave drvene tubove i zadrigle funkcionere na njima

(петак, 20. јун 2014, 18:57)
ForzaItalia [нерегистровани]

Ne radi stream!

Zasto ne radi stream za utakmice evo vec 2 dan?

(недеља, 22. јун 2014, 12:30)
jovan p [нерегистровани]

pravi sport

Fudbal je fantasticna igra, gol i lopta su sve sto treba. Al i to smo upropastili. Trebalo bi televizija vise da propagira fudbal ali onaj mali amsterski ne da trosi vreme na ove prevarante iz fss i zajednice prvoligasa. Oni nisu buducnost fudbala u Srbiji.

(понедељак, 30. јун 2014, 08:33)
Igor [нерегистровани]

pravda

Odličan blog, samo što mi je poraz Meksika od Holandije malo poljuljao veru u fudbalsku pravdu. Videćemo do kraja prvenstva da li je dostižna

(понедељак, 04. авг 2014, 14:21)
mima [нерегистровани]

Fudbal...u srcu..

Kao majka dvojice decaka koji obozavaju fudbal,iskreno vam se zahvaljujem na ovako divnom opisu fudbala kao igre i socijalnog faktora koji na mnoge nacine moze da ulepsa zivot. Samo zaljubljenici u fudbal mogu razumeti sta on predstavlja i koliko radosti moze doneti ako ga pravilno gledate,igrate i volite...bez nekog koristoljublja i malverzacija koje su u ovoj nasoj zemlji uspele skoro pa i da ga uniste..