Читај ми!

Доказ да су бебе постојале и да је бол стваран – Британке могу да изваде потврду да су изгубиле трудноћу

Жене у Великој Британији, које су пре 24. недеље доживеле побачај, од фебруара ове године имају право да добију потврду као успомену на своју изгубљену трудноћу. Притом, не морају да имају медицински доказ за то јер није реч о правном документу, нити се са њим добијају икакаве повластице. Лoра, Холи, Лизи и Сара су говориле о својим искуствима и томе како им је тај документ помогао да се носе са болом.

Доказ да су бебе постојале и да је бол стваран – Британке могу да изваде потврду да су изгубиле трудноћу Доказ да су бебе постојале и да је бол стваран – Британке могу да изваде потврду да су изгубиле трудноћу

Парови који су у Великој Британији прошли кроз болно искуство побачаја, сада могу да добију сертификат, својеврсну писану потврду као сећање на изгубљену трудноћу.

Лoра, држављанка Велике Бrитаније, наводи да су након што је побацила 2020. године, њен муж и она били скрхани, те да о томе не причају често, али да неће заборавити бебу која је била део ње.

Истиче, међутим, да би желела отворено и искрено да разговара са децом о том губитку.

„Мој шестогодишњи син зна за брата или сестру који су умрли у мамином стомаку. За мене је важно да имам званични документ који доказује да је наша беба постојала, који можемо да ставимо у кутију за чување успомене и о чему ћемо моћи да причамо“, прича Лаура.

У разговору за Би-Би-Си Холи је рекла да је било катарзично и терапеутско искуство када је затражила четири сертификата за четири бебе које је изгубила у последње три године.

„Документа долазе у великој коверти. Иако их нећу урамити или показивати, чињеница да та информација постоји ме умирује. Фрустрирајуће је када лекарима морам да препричам шта ми се дешавало. Сертификати су доказ да су се та искуства десила и потврђују моју трауму“, наводи Холи.

Пут једне породице

Лизи се, пак, осећа збуњено поводом издавања тих докумената, јер је три пута побацила, али је само током једне трудноће чула откуцаје срце бебе.

„Осећам се збуњено у вези са тим да ли да подносим захтев за потврду о губитку бебе за само једну трудноћу или све три. Мислим да се и даље држим поруке – да се рана (трудноћа) не рачуна“, истиче Лизи.

Сара наводи да њен муж и она нису оклевали да се пријаве за потврду о губитку бебе, јер сматрају да је он потврда онога кроз шта су заједно прошли.

Доказ о постојању

Парови у Британији могу да поднесу пријаву за сертификат који потврђује да су изгубили бебу у период од септембра 2018. године до данас.

Трудница која је имала побачај пре 28. недеље, како би се пријавила, мора да има најмање 16 година, као и да је у време губитка живела у Британији.

Жене су поздравиле увођење ове новине, истичући да је реч о доказу да су њихове бебе постојале, док британски министри кажу да су до одлуке дошли након што су саслушали родитеље који су прошли кроз болно искуство.

Беба која је рођена мртва, након 24 навршене недеље трудноће, назива се мртворођенче и њена смрт се званично региструје, док се оне које су умрле пре те недеље, углавном због компликација, званично не евидентира.

субота, 27. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво