Читај ми!

Мртвачев прекидач – Пикасо, Рембрант и Ворхол таоци, руски сликар уништиће ремек-дела ако Асанж умре у затвору

Руски сликар Андреј Молоткин сакупио је 16 ремек-дела за које процењује да вреде више од 45 милиона долара и ставио их у сеф са „изузетно корозивном“ супстанцом. Уколико Џулијана Асанжа изруче Сједињеним Државама, Молоткин ће уништити слике.

Унутар сефа су кутије са уметничким делима и пнеуматска пумпа са два бурета – једно садржи киселину у праху, а друго катализатор који би изазвао хемијску реакцију довољно снажну да потпуно уништи садржај сефа.

Пројекат назван „Мртвачев прекидач“ подржала је и Асанжова супруга Стела, чији муж чека одлуку суда на своју коначну жалбу против изручења у САД, где би му судили за кршење закона о шпијунажи.

Због објављивања стотина хиљада докумената повезаних са ратовима у Авганистану и Ираку, оснивач „Викиликса“ тражен је у САД по оптужби за наводну заверу да дође до и открије информације о националној безбедности и одбрани.

Педесетдвогодишњак пориче оптужбе, а већ пет година се налази у лондонском затвору „Белмарш“. Последњу жалбу на коју има право изнеће пред Високи суд 20. и 21. фебруара.

Асанжове присталице тврде да му прети казна од 175 година у затвору уколико буде изручен. Његови адвокати тврде да му је, у случају да жалба не буде усвојена, угрожен живот.

„Репресија над слободом“

„У наше време катастрофа, када имамо толико ратова, уништити уметност је већи табу него уништавање живота неке особе. Од када је Џулијан Асанж у затвору, све више и више се спроводи репресија над слободом изражавања, говора и информација. Осећам то веома снажно“, каже Молоткин за Скај њуз.

Руски дисидент одбио је да открије која ремек-дела су у сефу, али открива да су међу њима радови Пикаса, Рембранта, Ворхола, Џаспера Џонса, Јаниса Кунелиса, Роберта Раушенберга, Саре Лукас, Сантијага Сијере, Џејка Чапмана, као и његова.

„Верујем да ако би се нешто десило и обрисали би ремек-дело, оно би било избрисано из историје. Нико не би знао да је оно постојало. Документовали смо све и фотографисали их све“, каже Молоткин.

Сеф ће бити закључан у петак и налази се у Молоткиновом студију у Француској, али планира да га пренесе у музеј.

Тик-так, тик-так…

Објашњавајући како „мртвачев прекидач“ ради, уметник каже да 24-часовни тајмер мора да се ресетује пре него што дође до нуле како би се спречило ослобађање корозивног материјала у сефу.

Молоткин додаје да ће то радити „неко близак“ Асанжу, потврђујући да је жив у затвору свакога дана. Уколико Асанжа пусте из затвора, уметничка дела биће враћена власницима.

Признаје да су „многи колекционари веома уплашени“ да киселина случајно не буде пуштена, али инсистира да је све у вези са сефом и механизмом урађено веома професионално.

Истиче и да не би осећао никакве емоције уколико ремек-дела буду уништена.

Слобода је много важнија“, закључује Молоткин.

среда, 12. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије