Читај ми!

Матуранти у Сеулу туже државу јер им је пријемни испит трајао 90 секунди краће

Група јужнокорејских средњошколаца, и потенцијалних бруцоша, тражи одштету од државе у висини од 15.400 долара по особи, због тога што им се пријемни испит за факултет завршио 90 секунди раније.

Висина одштете се поклапа са трошковима годину дана учења да би пријемни поново могао да се полаже, наводи Би-Би-Си.

Сунеунг, пријемни испит који је временом постао злогласан због своје тежине, траје осам сати током којих се полаже више предмета без паузе.

Пријемни испит у Јужној Кореји спада у најтеже испите на свету, а улози су веома високи, јер успех на њему не одређује само пласман на факултетским листама и послове на које ће моћи да конкуришу, већ чак и будуће везе.

Колико је дан пријемног испита важан говори и чињеница које се све мере предузимају како би се помогло будућим бруцошима да се концетришу, попут затварања ваздушног простора и одлагање отварања берзе.

Резултати овогодишњег испита биће објављени 8. децембра.

Грешка коју ће неко скупо платити

У тужби коју је поднело 39 ученика се тврди да се звоно огласило пре него што је требало током полагања првог предмета – корејског језика. Иако су се многи одмах пожалили, супервизори су им невезано за то узели папире.

Касније су и професори признали да је дошло до грешке, а ученици тврде да су били толико узрујани да нису могли да се концентришу на остатак испита. Неки од њих су чак и одустали и отишли кући, наводи агенција Јонхап.

Адвокат ученика Ким Ву-сук рекао је медијима да се надлежни у просвети још нису извинили. Јавни сервис КБС преноси да је надлежни супервизор погрешио док је гледао на сат.

Иначе, ово није први пут да ученици туже због прераног оглашавања звона. У априлу је суд у Сеулу доделио по 5.250 долара ученицима који су тврдили да су оштећени јер им је испит 2021. године трајао два минута краће.

Казна за сличне случајеве може да буде још већа. У Кини је 2012. године супервизор кажњен са условном казном од годину дана затвора зато што је током националног пријемног испита за факултете у провинцији Хунан звонио четири минута и 48 секунди раније.

понедељак, 27. мај 2024.
15° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије