Читај ми!

Плави чипс – још једна мода са друштвених мрежа која озбиљно угрожава здравље деце

После скупоценог сока, деца у Србији преко интернета купују плави чипс, за који кажу да је „најљући на свету“ и који, по речима лекара, такође може да буде опасан по здравље.

Још један од изазова на друштвеној мрежи, иначе, познатој по томе. Као и остали, ни овај није безопасан. Љути плави чипс, који не може да се купи у нашим радњама, али га тинејџери у Србији купују онлајн, може да изазове озбиљне здравствене проблеме.

„Треба знати да он може да изазове јаку упалу свих наших органа за варење. То је једна од ствари која дечјој популацији нису потребне и то је, заправо, атак на један наш орган. Дечја слузница је осетљивија него слузница одраслих. Запаљенске промене на слузници могу да буду јако, јако велике. Та деца такође касније иду у тоалет имају проблем када треба да врше велику нужду. То су јако велики болови“, наглашава др Саша Милићевић, специјалиста педијатрије.

На декларацији пише: кукурузно брашно и биљна уља, у ствари неко од ових: палмино, сојино, уље репице и уље пиринчаних мекиња.

Проблем са овим и сличним производима, кажу лекари, јесте тај што није наведена количина појединих састојака. А управо од тога зависи колико је тај производ опасан по здравље. Чак и да није толико љут, његов састав је здравствено ризичан, кажу стручњаци.

„Суштина је у томе што су то хидрогенизована уља и њима се прерађује, односно пече тај производ, а сама та уља су изузетно прозапаљенска, односно изазивају инфламације у самом организму. То је њихов проблем јер се стварају такозване трансмасти за које је доказано да имају низ здравствених ризика, не само код деце него и код одраслих особа“, напомиње проф. др Владимир Илић.

„Што се тиче свих грицкалица, посебно чипса који имају разноразне ароме и мирисе то наравно треба знати да је потпуно вештачко – од боје, па до укуса и мириса. Чак је ту проблем јер се убацује и одређени гас да би кесица била надувена да се чипс не би ломио“, објашњава нутриционисткиња Бранка Мирковић.

Цена овог чипса, који се купује преко интернета, је невероватна. Кесица кошта од 500 до две и по хиљаде динара.

Недавно је, такође прескупо, енергетско пиће било изазов на Тиктоку. Повучено је из продаје у многим државама, али се код нас још може купити на бензинским пумпама.

субота, 01. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије