Читај ми!

Подморница „Титан“ – преминули у секунди, притисак 400 пута већи него на површини, син богаташа ишао да испуни жељу оцу

На дубини где се налазила подморница „Титан“ притисак који вода врши на подморницу је огроман – износи око 400 атмосфера. Пуцање трупа највероватније узроковало катастрофалну имплозију. Амерички стручњак каже да је посада преминула у секунди.

Обалска стража САД потврдила је да је посада подморнице „Титан“ мртва и да не постоје шансе да су преживели имплозију на тој дубини.

Више од шест метара дугачка подморница изгубила је контакт са матичним бродом у недељу, на дубини од око 3,5 километара док се спуштала на дно, а ту су јуче пронађени њени делови.

Притисак воде на тој дубини је изузетно велик, због чега се претпоставља да је дошло имплозије коју је узроковало пуцање трупа подморнице.

На локацији где лежи олупина „Титаника“ притисак воде износи око 400 атмосфера, односно 400 пута је већи него онај који људско тело уобичајено трпи. На дубини од 3.800 метара притисак који океан ствара је 380 бара.

Стручњаци истичу да је у таквим условима смрт која је наступила била изненадна.

„Десило би се тренутно. Не би знали ни да се десио проблем“, каже др Дејл Моле, бивши директор одељења за подводну медицину америчке морнарице.

Имплозија је, за разлику од експлозије, уништење објекта тако што се урушава у себе.

субота, 01. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије